Kritiken efter bytet: ”Kan inte ge det 30 sekunder”

MP:s språkrör: Ämnet mäns våld mot kvinnor viftades bort.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Under det sista ämnet i Aftonbladets partiledardebatt, mäns våld mot kvinnor, skar det sig rejält mellan Ebba Busch och Annie Lööf.

När turen kom till KD-ledaren bytte hon ämne – till reduktionsplikt.

– Tänk att Ebba Busch inte ens kan ge mäns våld mot kvinnor 30 sekunder, säger Annie Lööf. 

Ämnet hade valts av Centerpartiet och Annie Lööf. Hon lyfte att den farligaste platsen statistiskt sett för en kvinna är i hemmet – och fortsatte:

– Våldet mot kvinnor måste bli en valfråga. Tittar man till höger nu när vi pratar om kvinnors rätt till sin kropp till exempel så är det svajigt. Tittar man på organisationen Kvinna till kvinnas valkompass så ger de röd flagg, varningsflagg, till KD och SD:s abortpolitik. 

– Vad gäller efter nästa val? Kommer vi införa samvetsfrihet på enskilda arbetsplatser? Kommer det vara tillåtet med samvetsfrihet för vårdpersonal? Kommer partierna som står bakom mig äntligen lyfta mäns våld mot kvinnor i såna här debatter? Kommer man vilja gå från ord till handling?

KD-ledaren bytte ämne

Därefter gick ordet till Kristdemokraternas Ebba Busch – som då valde att lyfta en helt annan fråga. 

– Åtta partier står bakom svensk abortlagstiftning. Men däremot är det bara fyra partier i Sveriges riksdag som vill göra det viktigaste för landsbygden. Nu är en röst på Annie Lööf en röst på Märta Stenevis landsbygdspolitik i mångt och mycket. Stenevi ska bestämma över elen, vargen, skogen, jakten, jordbruket och drivmedelspriserna, sa Busch och fortsatte: 

– Ni försvarar reduktionsplikten trots att det är en straffbeskattning. Vi vill sänka priset på diesel med nio kronor. Ni med cirka en krona. Vad är det som gör att ni försvarar straffbeskattningen på landsbygden trots att den slår så hårt?

Ämnesbytet gick inte Annie Lööf förbi. 

– Tänk att Ebba Busch inte ens kan ge mäns våld mot kvinnor 30 sekunder. I går så tog vi en debatt om landsbygden. Jag presenterade konkreta förslag.

– Det är för att jag vill ha raka svar kring reduktionsplikten. Om vi skulle införa en särskild skatt på tunnelbana – skulle man inte se uppfatta det som en straffbeskattning för Stockholmare? replikerade Ebba Busch. 

Stenevi: ”Besviken”

Efter debatten sa MP:s språkrör Märta Stenevi att hon tyckte att både Ebba Busch och vänsterledaren Nooshi Dadgostar viftade bort ämnet – och att hon var ”otroligt besviken” på Ebba Busch. 

– Ebba Busch började prata om helt andra frågor. Det här är en fråga som dödar ett stort antal kvinnor varje år, säger Stenevi. 


Se också:

Rök ihop under Aftonbladets partiledardebatt.
Partiledarens svar om att samarbeta med Sverigedemokraterna.
Vänsterpartiet vill ha ministerposter i en regering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.