Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken efter bilden: Gör det svårt för S

Statsministern om bilden på Karkiainen: ”Fullt förtroende att det inte återspeglar hennes värderingar”
På en bild ser nya civilministern ut att göra en Hitlerhälsning.
Statsminister Magdalena Andersson sa i dag att hon har fullt förtroende för att bilden inte återspeglar ministerns värderingar.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ida Karkiainen, nytillträdd civilminister från S.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Civilminister Ida Karkiainen (S) ser ut att göra en nazisthälsning på en ungdomsbild.

Statsminister Magdalena Andersson säger sig ha fullt förtroende för henne – men inom S-sfären får hon kritik.

– Det är bättre att ta steget fram och vara öppen och transparent. Det gjorde inte Ida Karkiainen i det här avseendet, säger den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld till TT.

På måndagen började en bild spridas på när den nytillsatte civilministern Ida Karkiainen ser ut att göra en Hitlerhälsning på en bild som enligt henne själv togs när hon var 15-16 år.

Ministern säger att hon inte minns situationen och att hon kanske kunde ha gjort en sådan gest för att ”ironisera” över nazismen.

Statsminister Magdalena Andersson sa på tisdagen att hon har fullt förtroende för Karkiainen, men att sådana gester är historielösa och djupt olämpliga.

– Men jag har fullt förtroende för att det här inte återspeglar hennes värderingar, sa statsministern på en fråga från Sveriges Radio.

Borde varit transparent

Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld, verksam vid Göteborgs universitet, anser att Karkiainen borde ha berättat om bilden tidigare.

– Det är bättre att ta steget fram och vara öppen och transparent. Det gjorde inte Ida Karkiainen i det här avseendet, säger han till TT.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Han tror att saken kan påverka Socialdemokraterna negativt, men att det kan blåsa över om inget ytterligare komprometterande material dyker upp.

– Det gör det svårare för partiet den närmaste tiden att använda de argument som man försökt göra kring att kritisera SD eller för den delen kritisera Moderaterna, KD och Liberalerna för att samarbeta med ett parti som har rasistiska rötter.

”Damage control”

Maria Hind Alias, ordförande för S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism, är hårdare.

”Alla som har försvarat ministern med – ”man gör så när man är ung och dum, inget konstigt!” - jag ser er. Och kommer påminna er när ni nästa gång skriver om en politisk motståndare. Det är detta hyckleri som gör att politikerföraktet bara växer explosionsartat”, skriver hon på Twitter.

Maria Hind Alias.
Foto: Johan Bokström / Pressbild

Magdalena Andersson har inte fått någon bra start, enligt Hind Alias.

”En ren S-regering med nio månader till val, hade varit ett drömläge att lägga fokus på att förmedla vår politik. Nu är det bara 'damage control' för hela slanten.”, fortsätter hon, och syftar även på Annika Strandhälls historia med Kronofogden och anklagelserna om sexuellt ofredande mot Tomas Eneroth.

Många på fester

Aftonbladets biträdande kulturchef Eric Rosén skriver att ”idiotiska festbilder” inte kan läggas politiker till last i all framtid, men att hon borde ha tagit tydligare avstånd från sin sambos sydstadsflagga i en intervju med Expressen. I ett Facebook-inlägg på tisdagen skriver Ida Karkiainen också att hon borde ha gjort det.

Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet, skriver att man i mindre orter ofta var på samma fester som folk man inte gillade, och att hon inte ska dömas för hårt för en sådan bild.

”Att låta en korkad ungdomsförsyndelse definiera en hel människa cementerar bilden av att det inte finns någon återvändo. När vi låter en femtonårings handlingar bli jämförbara med en vuxen människas rasism så spelar vi extremhögerns spel.”, skriver han.

Karkiainens svar om bilden: ”Jag sträcker upp handen”

Civilministerns svar i tv-intervjun: ”Jag sträcker upp handen, jag heilar inte” • Orden om sydstatsflaggan: ”Får stå för dem”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.