Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken efter beslutet: ”Det är ingen bra idé”

Amanda Lind (MP) om lättnaderna av restriktionerna.
”Ett steg i fel riktning”, menar Björn Olsen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den första juni ska krogarna enligt planen få ha öppet till 22.30.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Första juni lättar Sverige på flera coronarestriktioner.

På tok för tidigt anser Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, som fruktar att smittspridningen kommer att ta fart igen.

– Det är ingen bra idé, det är ett steg i fel riktning, säger han till Expressen.

Om lite mer än två veckor kommer Sverige att lätta på flera av restriktionerna. 

Bland annat kommer upp till 500 personer att få delta på utomhusevenemang och krogarna kommer få servera alkohol till klockan 22.00.

Förra sommaren minskade smittspridningen kraftigt i Sverige och Folkhälsomyndigheten hoppas att samma minskning ska ske även den här sommaren, då vaccinationstäckningen och den naturliga immuniteten bland befolkningen ökar.

Björn Olsen tror dock inte att sommarens smittspridning kommer att likna fjolårets. Och därför anser han att Sverige bör vänta till mitten av sommaren med att lätta på restriktionerna.

– Förra året var det mer klustersmittor. Nu har vi en enorm insådd av viruset i befolkningen och smittan drivs främst av yngre – och de är inte aktuella för vaccination. Därför tror jag tyvärr att vi kommer får tampas med det här över sommaren, säger han.

– Därför kan det mycket väl bli så att det tar fart igen till hösten.

Varför tror du man har tagit det här beslutet?

– Det är väl politiska förtecken och att folk i allmänhet är ganska less på det här. Hårda restriktioner under sommaren är det naturligtvis ingen som vill ha. Samtidigt är smittspridningen hög i Sverige. Vi måste vara väldigt, väldigt försiktiga.

”Det får inte bli som förra året”

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ledamot i Sveriges läkarförbund, är glad över att regeringen sköt upp beslutet om lättade restriktioner – från 17 maj till första juni – då han anser att vården inte skulle klara av det i dag.

Däremot är han mer optimistisk om läget den första juni, då det enligt honom finns indikationer på att smittspridningen går neråt.

– Jag tror det är en ganska bra plan, sedan får man ta det lite som det kommer. Blir det bra, ja då ska man öppna. Går det inte bra, måste man stänga igen. Det får inte bli som förra året, under höstlovet, då siffrorna stack i väg. Vården är pressad, säger Johan Styrud.

Likt Björn Olsen lyfter Johan Styrud fram vaccinstäckningen som det kanske viktigaste vapnet mot smittan.

– Nu har ju snart över 30 procent av alla människor fått första vaccinsprutan och då ökar skyddet ganska fort. Det gäller att vaccinationerna ökar snabbt så att det tar hela samhället, säger Johan Styrud.

DE NYA REGLERNA

Den 1 juni ska nya deltagarregler träda i kraft, så att nuvarande deltagartak för om maximalt åtta personer höjs. 


För inomhusarrangemang utan anvisade sittplatser består taket om åtta personer. Med anvisade sittplatser höjs taket till 50 deltagare. 


För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. 


För tävlingsarrangemang så som motionslopp höjs taket till 150 idrottsutövare. 


Kollo och lägerverksamhet för barn ska åter kunna arrangeras. 


Restauranger får hålla öppet till 22.30 med alkoholservering till 22, i stället för nuvarande stängningstid klockan 20.30. 


Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. 

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Hälsningarna som överlever – och försvinner – efter pandemin

Hur kommer vi att hälsa på varandra efter pandemin?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.