Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken efter Bah Kuhnkes intervju: ”Skämskudde”

Alice Bah Kuhnke (MP) Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europaparlamentarikern Christofer Fjellner Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Alice Bah Kuhnke, MP, fick kritik efter sin intervju i P1 morgon där hon menade att EU:s klimatpolitik är frivillig.

Bland annat kritiseras hon nu av avgående europaparlamentarikern Christofer Fjellner, M.

– Man vill bara ta fram skämskudden, säger han.

Samtidigt försvaras Bah Kuhnke av partikollegan Bodil Valero.

– Hon pratade om de långsiktiga målen, säger hon.

I tisdags gästade Miljöpartiets toppkandidat inför EU-valet Alice Bah Kuhnke P1 morgon som har utfrågningar med samtliga toppkandidater inför valet. 

Under utfrågningen berättade Bah Kuhnke att Miljöpartiet vill införa ett tak på länders utsläpp och kontrollera dem hårdare.

– Varje land ska få en utsläppsbudget, en maxgräns för hur mycket utsläpp man får göra per år. Håller man inte sig innanför gränsen får man böter, sa hon in programmet.

När programledaren sedan ställer frågan vad som är nytt i förslaget, då det redan finns en utsläppsbudget i EU menar Bah Kuhnke att det bara finns ett frivilligt åtagande. 

Nu reagerar många på toppkandidatens uttalande då EU sedan länge haft bindande utsläppsmål.

”Vill bara ta fram skämskudden”

– Representerar man MP och är toppkandidat kan man inte sitta i Sveriges Radio och påstå att klimatpolitiken och de klimatåtaganden som länder gör i EU är frivilliga, säger Christofer Fjellner (M) som är europaparlamentariker.

Han riktar skarp kritik mot Bah Kuhnke och menar att hon är dåligt påläst.

– Att med emfas, trots att programledaren rättar en gång på gång, påstå att EU:s klimatpolitik är frivillig tyder på att man inte har läst på.

Förutom att rikta kritik mot Miljöpartiet kritiserar han även den svenska politiska debatten och menar att det är skamligt att en företrädare som inte ”kan de elementära grunderna i hur vi hanterar klimatfrågan” kan komma fram i ett miljöparti.

– Första känslan när jag hörde intervjun var som när man ser en film och någon gör något riktigt pinsamt och man vill bara ta fram skämskudden, säger Christofer Fjellner.

Får stöd av partikollegan

Bah Kuhnke försvaras dock av partikollegan Bodil Valero, som står som nummer fyra inför årets EU-val.

– Som jag förstod det uttalade hon sig om de långsiktiga utsläppsmålen och inte de kortsiktiga, som är tvingande, så hon hade rätt.

Hon fortsätter:

– Alice Bah Kuhnke sitter inte i parlamentet nu och ska läsa in sig på allt som vi gjort under flera års tid och ibland kan man göra fel, det är mänskligt.

Valero har suttit i Europaparlamentet sedan förra valet 2014. Hon berättar för Expressens reporter att det är svårt att förmedla klimatfrågor i parlamentet.

– Det är många gubbar som sitter i parlamentet och det är nästan omöjligt att få in det i huvudet på dem, det enda de tänker på är Ryssland, militär och att öka stödet till vår vapenindustri, säger hon.

Jakop Dalunde, europaparlamentariker för Miljöpartiet, berättar för Expressen TV att Alice Bah Kuhnke förklarade ett långsiktigt förslag från Miljöpartiet som sträcker sig bortom 2030 och som kommer att vara bindande.

– Det är viktigt att vara tydlig, men samtidigt är vi medvetna in att det finns en rad olika politiska instrument som reglerar EU:s klimatpolitik som är bindande på kort sikt. Alice trodde att frågan gällde klimatmål på långsikt medan reporten frågade om kortsikt, säger Jakop Dalunde.

Miljöpartiet har tidigare skrivit om förslaget på DN Debatt. Läs mer om det här.