Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken efter avslöjanden om SSU – mot Stefan Löfven

Tobias Billström (M). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S). Foto: MARIUS GULLIKSRUD / MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKS
Philip Botström, ordförande för SSU. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfven måste agera på SSU-skandalerna. Det menar Moderaternas gruppledare Tobias Billström, som nu går hårt åt både S-ledaren, Margot Wallström (S) och Morgan Johansson (S). 

Han menar att de har agerat med flathet inför skandalen. 

– Var är Stefan Löfven när den värsta stormen någonsin kring partiets ungdomsförbund i modern tid blåser upp? säger Billström. 

Kvällsposten har i en rad avslöjanden kunnat berätta om att SSU Skåne anklagas för att styras av en extrem falang som spridit fundamentalistiska åsikter. Fler aktiva i SSU Skåne har bland annat delat våldsbejakande och antisemitiska inlägg i sociala medier. 

Nu riktar Moderaternas gruppledare Tobias Billström hård kritik mot Socialdemokraterna – och bland annat Stefan Löfven – som han menar duckar för skandalen. 

– Det är nästan ingen som trätt fram. Var är Stefan Löfven när den värsta stormen någonsin kring partiets ungdomsförbund i modern tid blåser upp? Att Margot Wallström i stället springer runt som utrikesminister och lägger ner tid på kanadensiska professorer säger ju också väldigt mycket om inställningen till detta, tycker jag. Vi behöver få veta vad S tänker göra åt det här. Hur de ska säkerställa att det som inträffat aldrig mer får inträffa? 

– Som skåning och riksdagsledamot från Malmö, en stad som hamnat i fokus i den här skandalen, så blir man upprörd och beklämd. Vi vet hur problematiskt det är för judar i Malmö och i Sverige. Ändå har det största partiet i Sveriges riksdag omfattande problem med radikalisering, antisemitism och homofobi i ett av ungdomsförbundets största distrikt. Det är ju inte svårt att räkna ut att det finns en koppling som man bör gräva mer i. 

Vad menar du att Löfven ska göra? Handlar det om ett fördömande eller om mer konkreta åtgärder? 

– Först och främst måste man komma fram med en åsikt. Stefan Löfven har inte sagt något om den här skandalen, som är av tung karaktär. Man har i stället placerat allt i knät på ledningen inom SSU. Det fodras ju att man från partiets ledning talar om hur man tänker säkerställa att det här inte upprepas. Och att man också ser till att förklara för svenska folket hur man som regeringsbärande parti har kunnat tillåta att den här situationen uppstod och kunnat pågå under så lång tid. Det är inte så att de här sakerna uppstod i går, utan det är ett fenomen som fått växa under flera års tid.

"Vill inte förknippas med radikalisering"

Billström tror dock att det kan finnas en tydlig anledning till att det varit så tyst från ledande S-politiker. 

 – Jag tror att det beror på att vissa företrädare, som Morgan Johansson, haft en väldigt hög svansföring när det gäller bekämpandet av terrorism. Då vill man kanske inte förknippas med radikalisering i den egna rörelsen. Morgan Johansson kommer ju själv från Skåne och har bakgrund i det distriktet. Men så kommer man inte undan problemet. Man måste agera tydligt och med en plan.

Expressen har sökt Morgan Johansson (S), justitieminister i övergångsregeringen, som via pressekreteraren meddelar att detta är en fråga för partidistriktet och SSU. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.