Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik: Sexism på Expressen under det tidiga 2000-talet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en artikel i Medievärlden hävdar tidigare medarbetare på Expressen att det fanns sexistiska stämningar på redaktionen under tidigt 2000-tal.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
”Exemplen i Medievärldens granskning är förvisso cirka 15 år gamla, men det gör dem inte mindre upprörande”, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tidigare medarbetare på Expressen riktar i Medievärlden kritik mot sexistiska stämningar på tidningens redaktion under det tidiga 2000-talet.

Journalister som jobbar på Expressen nu säger att sådana problem inte finns i dag, enligt artikeln.

Medievärldens chefredaktör som skrivit artikeln är nära vän till ­kvinnan som polisanmält.

I anslutning till Me Too-kampanjen har allvarliga missförhållanden avslöjats på stora medier som TV4 och Aftonbladet, där nyckelfigurer sparkats eller tagit timeout.

Nu får också Expressen stark kritik av tidigare medarbetare som berättar för mediesajten Medievärlden om en sexistisk kultur på tidningen i början av 2000-talet. Särskilt unga kvinnliga sommarvikarier ska ha utsatts av män på redaktionen.

Flera personer säger till sajten att det skulle ha cirkulerat en ”vikarieligglista” över ”de mest påsättbara vikarierna” och med kommentarer om deras utseende.

– Jag kände mig äcklad när jag fick höra talas om det. Att gå till jobbet och veta att chefer och medarbetare tittar på en så, det ger ingen arbetsro, säger en kvinna till Medievärlden.

Flertalet av Medievärldens källor säger att sådana stämningar tillhör det förflutna, medan några säger att det finns en ”sexistisk struktur” än i dag.

– Sådana saker som Aftonbladet-medarbetare ska ha sagt skulle ingen kunna säga på Expressens redaktion idag, säger en person till Medievärlden.

Thomas Mattsson: ”Skulle agera direkt”

Expressens chefredaktör ­Thomas Mattsson:

– Det är positivt att påståendena om sexism inte är aktuella utan, som Medievärlden skriver, från ”det tidiga 2000-talet”. Kvällstidningsvärlden ställer stora krav på stresstålighet och tydligt ledarskap, men alla former av diskriminering är oacceptabla och vi ska i stället ha en arbetsmiljö som utvecklar medarbetarna och journalistiken.

– Exemplen i Medievärldens granskning är förvisso cirka 15 år gamla, men det gör dem inte mindre upprörande. Det som hävdas i reportaget om en ”vikarieligglista” har jag aldrig hört talas om på Expressen trots att jag började här redan 1991, men det kan förstås ha funnits enskilda individer som agerat olämpligt. Det har dock inte anmälts till företaget, och skulle vi få kännedom om sådant skulle vi agera direkt, säger Mattsson.

I artikeln berättar också en tidigare Expressen-vikarie om att hon ska ha utsatts för ett sexuellt ofredande av en manlig frilansmedarbetare när de var ute på jobb tillsammans.

Kvinnan säger att mannen ”lade handen mellan hennes ben”. Tidningsledningen utredde händelsen tillsammans med Svenska journalistförbundet, men lyckades inte belägga att ett ofredande hade skett, enligt Expressens personal­avdelning.

Först häromdagen, 14 år senare, gick kvinnan till polisen – som omedelbart lade ned ärendet eftersom ett eventuellt brott är preskriberat. 


LÄS ÄVEN: Britta Svensson: Att kalla sig feminist och samtidigt antasta går inte


”Det är av resursskäl”

Thomas Mattsson igen:

– Jag kan bara konstatera att arbetsgivare och fack utredde detta påstående om vad som skett 2003 när vikarien berättade om det  2004. 14 år senare görs en polisanmälan och någon dag senare skriver en nära vän till vikarien om detta i Medievärlden, trots att ärendet hanterats 2004 och trots att polisen redan skrivit av anmälan. 

– Jag kan tycka att det här är yrkes- och pressetiskt tveksamt gentemot den frilansjournalist som hon anklagade för över ett decennium sedan, och med detta förringar tyvärr Medievärlden de övriga – viktiga – upplevelser som andra medarbetare gjort inom ramen för #metoo om hur det var på Expressen förr. 


LÄS ÄVEN: Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen: "Har betett mig jävligt risigt"


På frågan om han, som i olika sammanhang poserar på bilder med sin vän som han nu skriver om, inte av pressetiska skäl borde ha lämnat över uppdraget till en annan reporter, svarar Medievärldens chefredaktör Axel Andén:

– Jag kan inte kommentera mina källor. Vi är bara två på redaktionen. Vi har skrivit tillsammans, det är av resursskäl.

Originalversionen hade dock bara en signatur och där angavs heller inte tydligt i rubrik och ingress att kritiken mot Expressen var gammal. Först när lämpligheten i att branschmediasajtens chefredaktör skrev om sin vän ifrågasattes, så lades ytterligare en skribentbyline till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.