S-ledaren Håkan Juholt. Foto: Niklas Larsson / Scanpix
S-ledaren Håkan Juholt.  Foto: Niklas Larsson / Scanpix

Kritik mot Ylva Johanssons Håkan Juholt-sågning

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt vill inte kommentera Ylva Johanssons mycket hårda blogginlägg mot Håkan Juholt.
Inte partisekreteraren Carin Jämtin heller.
Men de ledande socialdemokrater som Expressen.se pratat med är alla kritiska till den offentliga sågningen.
- Jag har alltid lärt mig att man håller ihop och har den typen av diskussioner internt, säger Peter Hultqvist, medlem i partiets verkställande utskott.
På nyårsdagen gick den tidigare ministern och tunga socialdemokraten Ylva Johansson ut offentligt och sågade S-ledaren Håkan Juholt.
På sin blogg la hon skulden för partiets ras i opinionsmätningarna på den redan kritiserade partiledaren.
Socialdemokraternas högsta ledning har valt att inte kommentera kritiken.
- Han är bortrest långväga utomlands och är inte nåbar i sådana här ärenden som läget är nu, säger Juholts pressekreterare Sofie Rudh.
Inte heller partisekreteraren Carin Jämtin - som annars brukar kommentera partiets opinionsmätningar - vill säga något.
- Hon vill inte kommentera blogginlägget. Hon hänvisar till Ylva Johansson själv, säger pressekreteraren Fredrik Persson.

"Enorm frustration"

Men de höga socialdemokrater - ledamöter av partistyrelsen och det verkställande utskottet - som Expressen.se har vart i kontakt med är eniga om att den typ av kritik som Ylva Johansson kommer med bör man hålla internt.
- Inte bra när ledande partiföreträdare klöser varandra. Bättre att rikta allvarlig personkritik i partistyrelsen innan man gör det offentligt, säger Peter Weiderud, adjungerad till verkställande utskottet och partistyrelsen, ordförande i Sveriges kristna socialdemokraters förbund.
Han förklarar utspelet med den press som partiet är under på grund av de låga opinionssiffrorna.
- Det är en enorm frustration i partiet i det nuvarande läget. Då blir det många inte helt genomtänkta uttalanden.
Stefan Löfven, ordförande för IF Metall och medlem av verkställande utskottet, är också kritisk till inlägget.
- Det är så många olika personer som på olika sätt är ute och ger sin syn. Jag föredrar att föra diskussionerna om partiet och vår politik i verkställande utskottet, säger han.

"Lösa inom partiet"

Margareta Widén-Berggren, ledamot i partistyrelsen och kommunalråd i Östhammars kommun, säger till Expressen.se att partiet har ställt sig bakom beslutet att välja Håkan Juholt som partiledare.
Och att kritik ska skötas internt.
- Det är något vi måste lösa inom partiet. Det kan man inte sitta och tycka en massa om utåt när man har ställt upp på det under en kongress.
Har du förtroende för Juholt?
- Jag har förtroende för honom tills det visar sig att vi måste göra någonting annat.

"Sluta leden"

Peter Hultqvist, riksdagsledamot, ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna och medlem av verkställande utskottet, säger att han har fortsatt förtroende för Juholt som partiledare.
- Nu gäller det att hålla ihop och sluta leden och arbeta med en offensiv oppositionspolitik, säger han.
Han är kritiskt till att offentligt kritisera partiledaren.
- Jag har alltid lärt mig att man håller ihop och har den typen av diskussioner internt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag