Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot tidningens bild på naken kvinna

Här är Facebook-posten som väckt skarp kritik. Men många hyllar den också.
Tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Camilla McCarthy, menar att det inte är de på tidningen som sexualiserar kvinnan. "Tolkningen ligger i betraktarens ögon", säger hon.

När hästtidningen Equipage på sin Facebooksida lade upp en bild på en naken kvinna gåendes bredvid en häst fick den snabbt spridning.

Över 12 000 personer har gillat inlägget, men det har också kritisterats för att vara sexistiskt.

– Tolkningen ligger i betraktarens ögon, det är inte vi som sexualiserar kvinnan. Vad är det för fel på att visa en naken kvinnokropp? Säger Camilla McCarthy, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen.

Under gårdagen lade hästtidningen "Equipage" ut en bild på en naken kvinna gåendes bredvid en häst på sin Facebooksida. I samband med att de delade bilden skrev tidningen: "Tack Louise för tipset! Vi instämmer med att detta verkligen borde få drulliga bilister att sakta in för hästar i vägkanten." På mindre än ett dygn har bilden delats över 2 000 gånger och gillats av nästan 12 000 personer. Många har hyllat bilden och menat att den är underhållande, medan andra har varit kritiska.

På tidningens Facebooksida kan man läsa kommentarer som "Plötsligt ökade "häst" intresset hos män med 3000 %", "Något för alla hästtjejer att tänka på." och "Tjejer!!! Det är bara att prova".

"Hoppas ni tar bort"

Kritkerna menar att bilden sexualiserar kvinnor. "Så kreativt att kvinnor tycker att det är helt normalt att vi ska behöva klä av oss för att få uppmärksamhet 2015." skriver en person. "Tråkigt inlägg och bild ni lagt ut Equipage. Inte är det bara sexistiskt utan osmakligt också. Hoppas ni tar bort det!" skriver en annan.

Camilla McCarthy är chefredaktör och ansvarig utgivare för Equipage. Hon ser inget problem med bilden som under gårdagen lades upp på tidningens Facebooksida och har inte märkt av kritiken.

– Den här bilden är en kul koppling till diskussionen om hur man får bilar att sakta ner när det är hästar på vägarna, säger McCarthy.

Hur ser du på kritiken som ni har fått?

– Vi har fått överraskande lite kritik skulle jag påstå. Av de cirka 700 kommentarer har ett par syftat till att det inte är politiskt korrekt att visa en naken kvinna på Facebook eller som på bilden, utmed en väg i ridstövlar. Det här inlägget spred sig till en miljon blixtsnabbt. Det vore nog konstigare om ingen blev provocerad, det händer i stort sett alltid, oavsett vad som publiceras. Tolkningen ligger ju i betraktarens ögon.

"Flest positiva kommentarer"

McCarthy påpekar också att majoriteten av de kommentarer som de har fått är positiva.

– Folk har uppfattat humorn i inlägget. Men en gnutta allvar kan man utläsa ur mångas kommentarer. Det finns många bilister som inte visar hänsyn för ekipage i väggrenen.

Så du håller inte med om att bilden är sexistisk?

– Absolut inte, det var ett skämt. Men åsikten är fri, den måste vi alla respektera. Jag gillade till exempel inte alls några av påhoppen som bemötte en kvinna vars åsikt var att Equipage som "kvinnomagasin", inte borde uppmana sina läsare att klä av sig för att få uppmärksamhet. Hon har rätt till sin åsikt, vare sig den stämmer överens med de flesta andras eller inte.

Planerar ni att ta bort bilden i och med den kritiken som ni har fått?

– Nej, det gör vi inte.