Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot SVT – expertens Rysslandskoppling doldes

Sven Hirdman.
Foto: FRANKIE FOUGANTHIN / WIKIMEDIA COMMONS
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: SKÄRMDUMP TWITTER
Sven Hirdman i Aktuellt.

SVT:s Aktuellt kritiseras efter att den förre Moskva-ambassadören Sven Hirdman medverkade som expert.

Hirdman har suttit i styrelsen för ett av Rysslands största lärosäten, Mgimo, och ordförande i styrelsen är Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Diplomaten Sven Hirdman var Sveriges ambassadör i Moskva i tio års tid, 1994-2004 och har stor kännedom om Ryssland och Östeuropa. Han var statssekreterare i försvarsdepartementet på 1970- och 80-talen under försvarsministrarna Eric Krönmark (M) och Torsten Gustafsson (C).

Han har också fram tills åtminstone 2015 suttit i styrelsen för Moskvas statliga institut för internationella relationer, Mgimo, som anses vara ett elituniversitet och ett av Rysslands mest ansedda. Ordförande i styrelsen vid samma tidpunkt och senare: Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

”Suttit i styrelse med Lavrov”

Flera röster på Twitter påpekar vad de tycker är olämpligt i sammanhanget, att Hirdmans band till Ryssland och specifikt Lavrov inte nämns i torsdagskvällens sändning av ”Aktuellt”.

Där medverkar Sven Hirdman som expert, tillsammans med Rysslandsforskaren Martin Krangh och uttalar sig om hur han ser på utvecklingen av Rysslands invasionskrig.

Peter Wolodarski skriver: ”Påpekat detta tidigare när Aktuellt bjudit in ambassadör Hirdman. Han har haft ryskt uppdrag och suttit i styrelse med Lavrov! Detta bör framgå när han bjuds in.

Lavrov, Rysslands utrikesminister.
Foto: SKÄRMDUMP
Sven Hirdman.
Foto: SKÄRMDUMP

Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, frågar sig också hur SVT inte nämner kopplingen: ”Rektorn för samma institut står bakom uttalande till stöd för ”denazifiering” & demilitarisering av Ukraina. Rimligt SVT anlitar Hirdman som kommentator utan påpeka detta?

Hans starka band med ryska intressen gör honom inte lämplig för denna roll”, skriver en tredje person på Twitter.

Hirdman satt i styrelsen 2015

I en debattartikel i DN från 2015 skrev Hirdman själv om sitt uppdrag i Mgimos styrelse:

Eftersom MGIMO lyder under ryska UD, MID, är utrikesminister Lavrov ordförande i detta råd. Jag sitter på ett svenskt mandat och får ingen ersättning från ryskt håll. Jag har en kontrollfunktion och är inte i beroendeställning till någon.

Han skrev i samma debattartikel att hans uppdrag där avslutades samma höst.

Expressen har via SVT:s presstjänst och mejl sökt Jeanette Larsson, redaktör för ”Aktuellt”, för en kommentar.

https://twitter.com/pwolodarski/status/1502016588752605184

Se till att du har Expressens app nedladdad för att få nyheter om kriget. 

Klicka här för att ladda ned Expressens app. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.