Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot svensk film om yazidiska kvinnor

IS:s anhängare: ”Vi ville bli styrda av den Allsmäktiges lag”
Hogir Hirori.
Foto: Folkets Bio
Foto: Folkets Bio

Hogir Hiroris film om yazidiska kvinnor som hållits som sexslavar hos IS har prisats internationellt.

Men flera av dem berättar för New York Times att de inte gick med på att medverka i filmen.

Nu tillbakavisar regissören kritiken, och menar att tidningen aktivt letat upp kvinnor som varit med i filmen som ändrat sig.

Den svenska filmen ”Sabaya” har prisats för bästa regi och bästa utländska film på Sundance-festivalen.

Regissören Hogir Hirori har även gästat SVT:s Carina Bergfeldts talkshow tidigare i år.

Filmen handlar om yazidiska flickor och kvinnor som tagits till fånga av IS, och om gruppen Yazidi Home Center som arbetar med att befria dem.

Nu möts filmen av kritik – från kvinnor i filmen.

Flera av dem berättar för New York Times att de inte förstod vad filmaren skulle göra med materialet eller att de inte velat medverka.

– Det är inte bra för mig, det är farligt, säger av dem.

Fick dokument på engelska

Kvinnorna säger till New York Times att de fått godkänna medverkan genom dokument på engelska, som de inte förstår. 

Regissören Hogir Hiroris skriver i ett mejl till Expressen att det inte stämmer, och att de var på arabiska. I några fall har de använt sig av passiva godkännanden, beskriver han. 

Det handlar då om personer som befinner sig på platser där de filmar, och som får information om projektet. De som väljer att stanna kvar ger då sitt samtycke, enligt Hirori.

Hans bild är att New York Times aktivt letat upp kvinnor som medverkat i filmen, och som då verkar ha ändrat sig kring sin medverkan. De har själva inte hört från någon av dem, säger han.

Hogir Hirori menar att det finns personer som inte vill att Yazidi Home Center inte ska synas, och att de utövat påtryckningar på kvinnorna.

”Det kan ha sin förklaring i att räddningsarbetet av dessa kvinnor och barn tyvärr har blivit en prestige- och statusfråga för organisationer som tycker sig ha rätten att äga deras historier.”, skriver han.

Human Rights Watch visade inte

Den svenska, numera avlidna, läkaren Nemam Ghafouri medverkar i filmen. Hennes syster berättar för New York Times att hon haft sms-konversationer med regissören och berättat att hon inte velat medverka. Hon ska då ha fått till svar att hon inte syns i närbild.

Human Rights Watch skulle visa filmen på sin egen filmfestival, men stoppade den av oro för ”att göra offer till offer”. Bland annat syns en 7-årig flicka vars förmyndare säger att han aldrig blev kontaktad.

Svenska Filminstitutet, filmens huvudsponsor, uppger för NYT att det är upp till filmens producent att säkerställa att alla medverkande gett sitt godkännande.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.