Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot Säpo – från irakisk säkerhetspolis

Foto: Pressbild / PRESSBILD

Många europeiska IS-krigare i Irak har anslutit sig från Sverige.

Irakisk säkerhetspolis riktar kritik mot Säpo och menar att samarbetet brister i kampen mot terrorismen.

TV4:s Kalla Fakta har träffat högt uppsatta representanter inom den irakiska säkerhetstjänsten som kritiserar svenska Säpo. De menar att samarbetet brister i kampen mot terrorismen och frukar för konsekvenserna.

Terrororganisationen IS har ett starkt fäste i Irak och har satt skräck i världen genom bland annat massavrättningar, sexuellt slaveri och terrordåd. Av de 2500 europeiska IS-krigarna i Irak uppges flera ha anslutit sig från Sverige.

Den 26 april, i samband med reportaget, släpps nyheten om att Säpo jagar terrorister i Sverige, uppgifter som ska komma från den irakiska säkerhetstjänsten. 

Riktar kritik mot Säpo

Representanter från den irakiska säkerhetspolisen säger att Sverige är ett av de land som har mest sovande celler och har varnat Sverige för terrorhot. Kalla Fakta har mött säkerhetspoliser som riktar kritik mot Säpo och menar att samarbetet inte fungerar.

Under reportaget framkommer det att en av terroristerna som jagas i Sverige uppges ha nära koppling till IS-ledaren. Säpo har inte sökt kontakt med den irakiska säkerhetspolisen.

Den irakiska säkerhetspolisen "Youssef" vittnar om att det inte sker några regelbundna möten eller samtal med den svenska polisen. Något han beklagar eftersom Irak sitter på både information, kunskap och erfarenheter av terrorism som skulle kunna vara av vikt för Sverige.

Ser fara för attacker i Europa

En annan säkerhetspolis, "Hussein" säger att europeiska länder måste lägga mer energi på att utbyta information och säger att han tror att Europa svävar i stort fara för att IS planerar stora attacker här.

"Vi känner oss desperata. För vi arbetar hårt med den här informationen, vi delar och det är inget svar eller feedback", säger en säkerhetspolis om relationen med Säpo.

De berättar att de utländska krigarna från Europa och Sverige upplevs som farligare och mer extremistiska än de inhemska.

– En utländsk krigare än beredd att döda sig själv, säger Hussein.

Finns begränsningar i samarbetet

Enligt "Hussein" finns källor på att terrorister kommit med flyktingströmmen.

Anders Kassman som är operativ chef hos Säpo kan inte kommentera varför Irak upplever att de inte får information från Sverige. Han menar att det finns begränsningar för samarbetet och säger till Kalla Fakta att det kan ha funnits regler som gör att man inte återkopplat till Irak. Sverige har inget utlämningsavtal med Irak, ett land som tillåter dödsstraff.

Anders Kassman, operativ chef hos Säpo.
Foto: / PRESSBILD

Hemlig motståndsrörelse tar upp kampen

Vid sidan om det organiserade arbetet mot terror möter Kalla Fakta personer i våra svenska förorter som tagit upp kampen mot IS. De kallar sig för en hemlig motståndsrörelse från varierande bakgrunder som satt i system att kartlägga misstänkta terrorister i Sverige. Medlemmen "Haydar" berättar att man utbyter information med varandra och bland annat upptäckt finansiering från utlandet och rekrytering av ungdomar.

Kalla Fakta sänds i kväll, tisdag, klockan 21.00 i TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.