Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot Romsons trippelhaveri i debatten

Lämnar debatten. Här lämnar Åsa Romson partiledardebatten efter sina hårt kritiserade uttalanden.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Vice statsministern och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson begick ett trippelhaveri i partiledardebatten på söndagskvällen.

Först jämförde hon flyktingkatastroferna i Medelhavet med nazisternas förintelseläger Auschwitz.

När hon efteråt skulle förklara sig använde hon det kränkande ordet zigenare i både SVT:s och Expressens tv-sändningar.

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter Åsa Romsons jättefadäs i inledningen av Agendas direktsända partiledardebatt. När språkröret skulle beskriva situationen med flyktingbåtar i Medelhavet sa hon:

– Vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz.

En av dem som reagerade starkt var Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin.

– Förintelsen var en planerad och systematisk utrotning av ett helt folk. Det är inte en rimlig sak att jämföra, säger hon till Expressen. Så kan man inte säga.

Löfven kritisk

På twitter skrev den förra utrikesministern Carl Bildt:

"Jag undrar om Åsa Romson verkligen vet vad Auschwitz verkligen var och verkligen stod för? Plågsamt att ens behöva fråga."

Även Stefan Löfven – liksom övriga sex som deltog i partiledardebatten - tog efter sändningen avstånd från den vice statsministerns uttalande.

– Jag tycker inte att det var en bra jämförelse, sa statsministern.

– Djupt osmakligt, konstaterade Jan Björklund, och Annie Lööf fortsatte:

– Mycket, mycket magstarkt i ljuset av att det var judar som utrotades till största del på grund av ideologi och nazism.

När Expressen mötte Åsa Romson efter partiledardebatten förklarade hon i Expressens tv-sändning:

– Jag är väldigt frustrerad och upprörd över den situationen. Då tog jag till ett kraftuttryck som jag har förstått inte har uppfattats på rätt sätt, och jag beklagar att en del möjligen kan missförstå det.

Tycker du att du gjorde bort dig?

– Nej, det tycker jag inte. Jag var genuint upprörd över situationen i Medelhavet, och det tycker jag att för få politiker visar ett engagemang för.

Zigenaruttalande

Samtidigt begår Åsa Romson ett nytt misstag, när hon ska förklara bort det första.

– Jämförelsen handlar om att väldigt många människor dör i onödan. Det blir liksom en stor dödsfälla, på ett sätt en gaskammare fast det är ett hav den här gången.

– Men det har inget med Hitler att göra, och de brott som han gjorde mot judarna, zigenarna, homosexuella och andra som han gasade ihjäl.

Fram till 1990-talet var zigenare ett vanligt uttryck för gruppen romer, men i dag betraktas det som ett nedsättande ord för den etniska minoriteten romer.

Även i SVT:s direktsändning använder Åsa Romson ordet zigenare.

EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) var i natt mycket kritisk:

– Jag tycker att det är dåligt av en partiledare. Hon tillhör en generation som borde veta bättre.

När Expressen vid 22.30-tiden gjorde en ny intervju med Åsa Romson - om "zigenar"-uttalandet, medgav hon direkt:

– Man ska självklart använda ordet romer.

Hur tänkte du då?

– Ja, det är en sen kväll. Och i det fallet finns inga ursäkter. Det är romer som är den rätta termen, och jag kan förklara väldigt ingående varför man inte ska använda något annat ord än romer.

Har du varit okoncentrerad?

– Just här, efter debatten, så har jag varit okoncentrerad.

Och då blev det "zigenare"?

– Då blev det väldigt fel, och det skulle ha varit romer.

Så det ber du också om ursäkt för?

– Det ber jag verkligen om ursäkt för.

Men inte för det andra?

– Jo, men där försökte jag förklara att jag var i debatt. Och där handlade det om att jag inte vill be om ursäkt så att jag förminskar den mänskliga katastrof som just nu sker i Medelhavet. För det var ju anledningen till att jag tog till kraftuttryck.

Kritiken mot Romson

"Döden på Medelhavet är en skam för Europa. Men jämförelsen med Auschwitz fullständigt fel. Så tondövt."

Peter Wolodarski, Dagens Nyheters chefredaktör, på Twitter.


"Förintelsen var en planerad och systematisk utrotning av ett helt folk. Det är inte en rimlig sak att jämföra. Så kan man inte säga. Har hon gjort det?"

Mona Sahlin, Socialdemokraternas tidigare partiledare.


"Den jämförelsen är helt absurd. Att flyktingar drunknar i Medelhavet är oerhört tragiskt, men Auschwitz var ett instrumentalt och planerat mördande av ett folk. Det är en fruktansvärd jämförelse"

Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska församlingen i Stockholm.


"Man måste kunna tala om tragedin i Medelhavet utan att göra så dumma jämförelser. Det här är historielöst och en trivialisering av det som hände i Auschwitz. Det vore bra om hon kunde be om ursäkt för sitt uttalande."

Ingrid Lomfors, historiker och utsedd av regeringen till överintendent och chef för Forum för levande historia.


"Jag blir väldigt upprörd. Det är historielöst. Det här är att devalvera betydelsen av Förintelsen. Vi lever i en tid då antisemitismen är ett stort problem och då vi alla har ett ansvar att vara medvetna och lite genomtänkta. Vi har alla ett ansvar att vårda historien och där ingår att ha lite mer kunskap innan man gör en sådan jämförelse."

Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.


"Jag undrar om Åsa Romson verkligen vet vad Auschwitz verkligen var och verkligen stod för? Plågsamt att ens behöva fråga."

Carl Bildt, före detta utrikesminister.


OM ZIGENARUTTALANDET

– Jag tycker att det är dåligt av en partledare. Inför valet gjorde Löfven likadant. Hon menar nog inget illa, och det var en pressad situation men om man har en sådan position så måste man tänka på hur man uttrycker sig. Hon tillhör en generation som borde veta bättre

Förväntar du dig en förklaring?

– Hon borde kanske förklara sig, det gjorde Stefan Löfven efter hans uttalande.

Soraya Post, EU-parlamentariker (Fi)

Partiledarna om Romsons Auschwitz-jämförelse

Jan Björklund, partiledare (FP):

"Jag tycker jämförelsen är djupt osmaklig. Det är klart att det som händer i Medelhavet är en katastrof, men att jämföra det med en avsiktlig folkutrotning är osmakligt."

Annie Lööf, partiledare (C):

"Jag reagerade själv mycket skarpt i studion. Auschwitz handlar om utrotning av judar och nazism. Det som sker i Medelhavet är fruktansvärt, men jag brukar i stället säga att det är som en gravplats, en kyrkogård, där kvinnor och män drunknar. Jämförelsen är oerhört magstark."

Jimmie Åkesson, partiledare (SD):

"Jag tycker alltid att man ska akta sig för att jämföra saker med Auschwitz, för det är en sådan otroligt stark händelse i historien. Det är svårt att jämföra någon jämförelse med det, jag tycker det är respektlöst på olika sätt."

Jakob Forssmed, förste vice partiordförande (KD):

"Jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att göra jämförelser med historiens värsta brott. Det ska man nog undvika i nästan varje sammanhang."

Anna Kinberg Batra, partiledare (M):

"Jag reagerade också väldigt starkt på den jämförelsen. Jag tyckte att det var olyckligt. Vi måste däremot bli bättre inom Europa för att undvika de katastrofer som inträffat i Medelhavet."

Stefan Löfven, partiledare (S):

"Jag tycker inte det var någon bra jämförelse. Jag förstår Åsa Romson för det som händer i Medelhavet, det känner vi alla starkt för, men det var ingen bra jämförelse."

Jonas Sjöstedt, partiledare (V):

"Jag skulle själv aldrig göra den jämförelsen. Förintelsen har en särställning."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.