Vice statsminister får hård kritik för en tweet strax efter dåden i Paris. Foto: Anna-Karin NilssonVice statsminister får hård kritik för en tweet strax efter dåden i Paris. Foto: Anna-Karin Nilsson
Vice statsminister får hård kritik för en tweet strax efter dåden i Paris.  Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Antoine AntoniolFoto: Antoine Antoniol
 Foto: Antoine Antoniol

Kritik mot Romson efter tweet om Paris

Publicerad

I ett uttalande om attackerna i Paris skev Åsa Romson under fredagskvällen att dessa kunde komma att påverka att klimatmöte som ska äga rum i staden i december.

Nu möts uttalandet av stark kritik.

Under fredagens blodiga attacker i Paris har många uttryckt sin sorg och oro över det som händer. Vice statsminister Åsa Romson skrev på Twitter om händelsen i Paris.

 

 

Efter den Tweeten skrev hon att händelserna kan komma att påverka det planerade klimatmötet som ska hållas i Paris i december.

"Det mycket allvarliga händelserna i Paris just nu kan försvåra för klimattoppmötet i dec då över 100 regeringschefer planerat delta."

Hennes uttalande möttes snabbt av kritik. Många upprördes och menade att Romson fokuserade på fel sak.

"Grattis, kvällens mest osmakliga tweet!" skriver en person, "Du måste be om ursäkt" och "Herregud, Åsa Romson, har ditt konto blivit hackat?" skriver andra.

Flera personer har i sociala medier har även uttryckt att det nu är dags för Åsa Romson att avgå.

Åsa Romson raderade snabbt sin tweet med det ifrågasatta uttalandet. När Expressen försöker nå henne för kommentar låter hennes pressekreterare hälsa att det inte är aktuellt, men att tweeten är borttagen och har skrivits om.

Hennes nya uttalande lyder:

 

 

Trots att det kritiserade uttalandet snabbt raderades hann många ta en skärmdump av den. Den sprids nu i rasande fart i sociala medier.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag