Allianspartierna och SD vill se ett ännu högre minimistraff för dem som köper sex av barn än två veckors fängelse, som regeringen föreslagit. "Sexköp av barn ska givetvis aldrig accepteras", säger Tomas Tobé, M. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENAllianspartierna och SD vill se ett ännu högre minimistraff för dem som köper sex av barn än två veckors fängelse, som regeringen föreslagit. "Sexköp av barn ska givetvis aldrig accepteras", säger Tomas Tobé, M. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Allianspartierna och SD vill se ett ännu högre minimistraff för dem som köper sex av barn än två veckors fängelse, som regeringen föreslagit. "Sexköp av barn ska givetvis aldrig accepteras", säger Tomas Tobé, M.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Justitieministern Morgan Johansson, S, öppnar för en diskussion om ett höjd minimistraff. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESJustitieministern Morgan Johansson, S, öppnar för en diskussion om ett höjd minimistraff. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Justitieministern Morgan Johansson, S, öppnar för en diskussion om ett höjd minimistraff.  Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Kritik mot regeringens straffhöjning för sexköp av barn

Publicerad

Regeringen vill höja straffet för dem som köper sex av barn. 

Men minimistraffet i förslaget är fängelse i två veckor – vilket allianspartierna och SD tycker är för mesigt. 

– Sexköp av barn ska givetvis aldrig accepteras och det måste tydligare märkas i straffen, säger justitieutskottets ordförande Tomas Tobé, M. 

Regeringen vill skräpa straffen för dem som köper sex av barn.  

TV4 har i dagarna rapporterat att nio av tio gärningsmän som döms för att ha köpt sex av barn slipper fängelse. Vanliga straff är i stället böter, villkorlig dom och skyddstillsyn. 

Regeringen föreslår nu att maxstraffet fördubblas – från fängelse i två år till fyra och att minimistraffet blir fängelse i två veckor. 

Tobé: ”Inte tillräckligt”

Allianspartierna och Sverigedemokraterna tycker dock att höjningen av minimistraffet är på tok för lågt. 

– Sexköp av barn ska givetvis aldrig accepteras och det måste tydligare märkas i straffen. Regeringen vill nu gå fram med förslag som innebär två veckor i fängelse och det är inte rimligt. Jag tycker att vi behöver ha en straffskala med ett minimistraff på sex månaders fängelse och ett maxstraff på fyra år. Det vore mer rimligt, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för M och ordförande i justitieutskottet.  

– Min förhoppning är att vi nu ska kunna samla en majoritet i riksdagen bakom detta, fortsätter han.  

 

Osäker inför valet 2018 – gör Valkompassen

 

Tomas Tobé säger att han vill att regeringen ändå lägger fram sitt förslag, eftersom ett nej nu skulle innebära att minimistraffet för sexköp av barn fortsatt är böter annars. 

– Men utöver det vill vi redan nu säga till regeringen att vi inte tycker att det här är tillräckligt, säger Tobé och förklarar att ett sådant tillkännagivande innebär att nästa regering direkt får dra i gång ett arbete för att skärpa minimistraffet ytterligare. 

”Öppen för en diskussion om höjning”

Justitieminister Morgan Johansson, S, öppnar även han för en höjning. 

Till TV4 säger Johansson: 

– Jag tar gärna in den diskussion som nu förs och ser om vi kan komma överens om en linje här. Man ska komma ihåg att det vi gör i grunden är att vi fördubblar maxstraffet, från två års till fyra års fängelse. Sedan handlar det om vad minimistraffet ska ligga på och jag är öppen för att kunna föra en diskussion om det för att kunna höja det. 

Den nya lagen är tänkt att träda i kraft redan 1 juli i år. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag