Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot prisbelönte Estonia-filmaren: ”Mycket stolt över vår journalistik”

Hör Henrik Evertsson, filmaren och journalisten bakom ”Estonia – fyndet som förändrade allt”
Foto: Discovery Networks Norway / Discovery Networks Norway
Mattias Göransson är chefredaktör på Filter.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Bild ur dokumentärserien på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994.
Foto: DPLAY/TT / HANDOUT / EPA TT NEWS AGENCY

Magasinet Filter riktar ett massivt angrepp mot Estonia-filmaren Henrik Evertsson – samma dag som han får Stora journalist priset för sin hyllade dokumentär.

Tidskriften hävdar att filmaren ”gav liv åt sedan länge avfärdade skrönor”.

– Jag är mycket stolt över den journalistik som vi har bedrivit, säger Henrik Evertsson.

Filmaren och journalisten Henrik Evertsson tilldelades på torsdagen Stora journalistpriset – som anses vara landets finaste utmärkelse för journalister – för sin dokumentärserie ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. 

Samtidigt ifrågasätter magasinet Filter hans prisbelönade reportage och hävdar att filmarna ”inte presenterar ett enda verifierbart inlägg som vederlägger” Estonia-utredningens slutsatser. Filmaren: ”Ser ingen konkret kritik”

”Utan motbelägg”

Enligt tidskriften förlitar han sig på journalister och filmare som tidigare avfärdats som konspirationsteoretiker – och presenterar en rad röster som ”utan motbelägg” ifrågasätter haveriutredningens slutsats att katastrofen vållades av att bogvisiret lossnade.

– Vi har låtit många röster höras. Vi är väldigt transparenta och har visat råmaterialet för experter, Haverikommissionen och andra. Vi är mycket stolta över vår journalistik, vi har tillfört fakta och kunskap, säger Henrik Evertsson.

– Det finns många konspirationsteorier i samband med Estonia. Vi försöker avfärda dem med journalistik, säger han.

Årets avslöjande

I dokumentären kan Evertsson bland annat visa ett tidigare okänt hål i Estonias skrov och presentera nya vittnesmål om militärtransporter på fartyget natten för förlisningen. Juryn som gav honom priset i kategorin Årets avslöjande skriver: ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia.”

Magasinet Filter, som bland annat är känt för sina avslöjande reportage om Skandiamannen och Palmemordet samt om de apatiska barnen, går nu i en stort uppslagen artikel under rubriken ”Bländverk” till generalangrepp mot Evertsson och hans serie. Texten är skriven av tidskriftens chefredaktör Mattias Göransson och reportern Fredrik Fahlman.

”Dokumentärfilmaren … belönades med Stora journalistpriset för att han tvingat makthavarna att ’gå till botten med gåtan Estonia’. I själva verket gav han liv åt sedan länge avfärdade skrönor”, skriver Filter som kallar dokumentären ”ett bländverk”.

”Ostyrkta indicier”

”Det återkommande budskapet i alla fem avsnitten är att den officiella olycksorsaken inte stämmer. Samtidigt presenterar filmarna inte ett enda verifierbart belägg som vederlägger JAIC:s (Estonia-utredningens, red. anm.) slutsats. Det hoppar de bara över, för att istället stapla ostyrkta indicier som pekar åt andra håll till en retoriskt övertygande massa”, heter det i artikeln.

– Artikeln ser ut som en lång kommentar till vår journalistik. Det är naturligt när man bedriver journalistik om en viktig samtidshistorisk händelse. Jag ser ingen konkret kritik, säger Henrik Evertsson.

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som hade premiär 28 september på Dplay

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.