Filmaren och journalisten Henrik Evertsson tilldelades på torsdagen Stora journalistpriset – som anses vara landets finaste utmärkelse för journalister – för sin dokumentärserie ”Estonia – fyndet som ändrar allt”.
Samtidigt ifrågasätter magasinet Filter hans prisbelönade reportage och hävdar att filmarna ”inte presenterar ett enda verifierbart inlägg som vederlägger” Estonia-utredningens slutsatser. Filmaren: ”Ser ingen konkret kritik”
”Utan motbelägg”
Enligt tidskriften förlitar han sig på journalister och filmare som tidigare avfärdats som konspirationsteoretiker – och presenterar en rad röster som ”utan motbelägg” ifrågasätter haveriutredningens slutsats att katastrofen vållades av att bogvisiret lossnade.
– Vi har låtit många röster höras. Vi är väldigt transparenta och har visat råmaterialet för experter, Haverikommissionen och andra. Vi är mycket stolta över vår journalistik, vi har tillfört fakta och kunskap, säger Henrik Evertsson.
– Det finns många konspirationsteorier i samband med Estonia. Vi försöker avfärda dem med journalistik, säger han.
Årets avslöjande
I dokumentären kan Evertsson bland annat visa ett tidigare okänt hål i Estonias skrov och presentera nya vittnesmål om militärtransporter på fartyget natten för förlisningen. Juryn som gav honom priset i kategorin Årets avslöjande skriver: ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia.”
Magasinet Filter, som bland annat är känt för sina avslöjande reportage om Skandiamannen och Palmemordet samt om de apatiska barnen, går nu i en stort uppslagen artikel under rubriken ”Bländverk” till generalangrepp mot Evertsson och hans serie. Texten är skriven av tidskriftens chefredaktör Mattias Göransson och reportern Fredrik Fahlman.
”Dokumentärfilmaren … belönades med Stora journalistpriset för att han tvingat makthavarna att ’gå till botten med gåtan Estonia’. I själva verket gav han liv åt sedan länge avfärdade skrönor”, skriver Filter som kallar dokumentären ”ett bländverk”.
”Ostyrkta indicier”
”Det återkommande budskapet i alla fem avsnitten är att den officiella olycksorsaken inte stämmer. Samtidigt presenterar filmarna inte ett enda verifierbart belägg som vederlägger JAIC:s (Estonia-utredningens, red. anm.) slutsats. Det hoppar de bara över, för att istället stapla ostyrkta indicier som pekar åt andra håll till en retoriskt övertygande massa”, heter det i artikeln.
– Artikeln ser ut som en lång kommentar till vår journalistik. Det är naturligt när man bedriver journalistik om en viktig samtidshistorisk händelse. Jag ser ingen konkret kritik, säger Henrik Evertsson.