Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot polisens övning mot islamister

Efter att bilder som visar hur polisen övar mot islamistisk terrorism lagts upp på Instagram, höjs nu kritiska röster mot polisens antiterrorismutbildning.

Utbildningen riskerar att stigmatisera en viss grupp människor och undergräva förtroendet för polisen, menar Charles Westin som har arbetat med attitydfrågor inom poliskåren.

– Det är helt klart olämpligt.

Under våren har polisen genomfört en antiterrorutbildning där "terroristerna" varit islamistiska extremister.

På enskilda polisers konton på det sociala nätverket Instagram kan man se bilder från övningarna. Bilderna visar avancerade bombattrapper, automatvapen och skyltar på arabiska med den muslimska trosbekännelsen, vilket mött kritik.

En polis som spelade "islamistisk terrorist" under övningarna.

En av kritikerna är Charles Westin, som tidigare har anlitats av polisen för att utreda attityd- och bemötandeproblem inom kåren.

– I de allra flesta fall fungerar det bra kring de här frågorna. Men tyvärr finns det exempel då det blir fel och här har det gått fel hos övningsledningen eller den som lade upp utbildningen. Det här hade man mycket väl kunnat avstå från, säger Charles Westin.

Westin anser att det är dumt att peka ut en viss grupp under en övning.

– Det är olämpligt att så explicit utpeka motståndarsidan på det sättet eftersom det handlar om många människor med arabiskt ursprung som är svenska medborgare och bofasta i det här landet.

Hur tror du det här kan påverka personer med muslimsk bakgrund? 

– Det är säkert jobbigt för dem att bli utpekade som potentiella terrorister.

Tror du att det påverkar förtroendet för polisen?

– Det är alldeles uppenbart att känslan för polisen kommer att präglas av större misstänksamhet bland personer med bakgrund i muslimska länder. För många kanske det redan finns en viss tveksamhet kring polisen och då får de den bekräftad, säger Charles Westin.

En bombattrapp av petflaskor, mobiltelefoner, silvertejp och sladdar.

"Man bör tänka sig för"

I samband med att polisens så kallade romregister i Skåne avslöjades gick Lars-Erik Lauritz, föreståndare för polisutbildningen vid Umeå universitet, ut och menade att fler romer behövs inom poliskåren för att motverka fördomar.

Samma problematik finns här, menar Lauritz.

– I och med att vi använder exempel på språk, klädsel och så vidare uppstår risken att kursdeltagare uppfattar det som "Jaha, det är alltså här problemet kommer från". Och då har man skapat nya fördomar. Eller så förstärker man fördomar som kanske redan finns om en grupp. Man bör absolut tänka sig för när man konstruerar en sådan här utbildning, säger Lars-Erik Lauritz, och forsätter:

– Det är alltid problematiskt när man pekar i den ena eller andra riktningen. Man skapar risken att inte bara hantera frågor om terrorism, utan också att man stigmatiserar en grupp. Det är en tanke man bör ha när man planerar en utbildning.


LÄS MER: "Bilder: Här övar svensk polis mot islamistisk terror"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.