Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot polisbeslut om demonstration

Ett hundratal personer demonstrerade på Raoul Wallenbergs torg på söndagen.
Foto: Alex Ljungdahl
Platsen för demonstrationen har fått kritik av bland annat Michael Wernstedt, vd på Raoul Wallenberg-akademin.
Men platsen försvaras av Kjell Lindgren, presstalesman på Stockholmspolisen.
Foto: Sven Lindwall
Bland demonstranterna fanns Fredrik Hagberg, talesperson och ledande person inom högerextrema Nordisk ungdom.
Foto: Alex Ljungdahl
Staffan Torssell, skribent på högerextrema Nya Tider var en av talarna.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

På söndagen demonstrerade några hundra personer på Raoul Wallenbergs torg under namnet "Folkets demonstration".

Bland demonstranterna fanns företrädare för högerextrema Nordisk Ungdom, och tidigare medlemmar i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, enligt Expo.

Michael Wernstedt, vd på Raoul Wallenberg-akademin, tycker det är skamligt att de tillåts demonstrera på Raoul Wallenbergs torg.

– Det är kanske mer än någon annan plats i Stockholm en symbol för medmänsklighet och alla människors lika värde, säger han.

Vid lunchtid på söndagen samlades ett hundratal personer under namnet "Folkets demonstration" på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm. Demonstrationen, som SD-politikern Johan Widén och Therese Larsson står bakom, blev mycket uppmärksammad i slutet av januari.  Bland SD-anhängare och pensionärer med skyltar som sa "Vi kräver demokrati" stod då nazister, nyfascister och toppnamn från nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

På talarlistan fanns främlingsfientliga talare som tidigare uteslutits ur SD.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson sågade "Folkets demonstration" efteråt.

"Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen", skrev han.

Syftet med demonstrationen är enligt arrangörerna att bland annat visa sitt missnöje med den sittande regeringen och med migrationspolitiken.


LÄS MER: Attackerades med stänger efter "Folkets demonstration"


Wallenbergs släkting: "Vanhedrande"

På söndagen var uppslutningen betydligt mindre än i januari.

Stefan Torssell var en av talarna. Han är skribent för Nya Tider som drivs av Vavra Suk, en av medgrundarna till högerextrema Nationaldemokraterna.

Torssell talade även vid demonstrationen i januari.

På plats fanns också Fredrik Hagberg, talesman och ledande person inom högerextrema Nordisk ungdom. En större grupp tillhörande Soldiers of Odin fanns också på torget, liksom tidigare medlemmar av nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, enligt Expo.

Att demonstranterna stod på Raoul Wallenbergs torg upprör Michael Wernstedt, vd på Raoul Wallenberg-akademin. Raoul Wallenberg räddade tusentals judar undan de nazistiska förintelselägren och ses som en symbol för medmänsklighet. Han antas sedan ha dött i sovjetisk fångenskap. w

– Raoul Wallenberg står för värderingar som handlar om alla människors lika värde och det här går inte i linje med det. Det tycker jag är skamligt, att åsikter som går så stick i stäv med vad Raoul står för uttalas på Raoul Wallenbergs torg. Det känns vanhedrande faktiskt, säger Michael Wernstedt, barnbarn till Raoul Wallenbergs syster, Nina Lagergren.

De senaste demonstrationerna i Stockholm av rörelsen har hållits på Norrmalmstorg. Men på grund av ombyggnationer flyttade polisen den här demonstrationen till närliggande Raoul Wallenbergs torg.

Michael Wernstedt är starkt kritisk till polisens beslut.

– Det känns jättemärkligt. Då har de inte tänkt till ordentligt, säger han.

Polisen: "Den här platsen som var disponibel"

Kjell Lindgren, presstalesperson vid Stockholmspolisen, försvarar polisens beslut.

– När vi väljer platser som är lämpliga för demonstrationer måste vi se på geografin var det är möjligt. Det är en mängd platser där vi tidigare haft demonstrationer som inte är möjliga nu på grund av ombyggnationer med mera. Vi måste också ha en plats där vi kan agera och där demonstrationen kan genomföras. Då var det den här platsen som var disponibel just nu, säger han.

Hur ser ni från polisens sida på innebörden och symboliken i det här, som vissa kan uppfatta som stötande, med tanke på vad Raoul Wallenberg stod för?

Vi har ingen syn på vad man tänker demonstrera om, det är inte vår uppgift. Vår roll är att se till att demonstrationen genomförs enligt tillståndet. Just vid det här tillfället blev det den här platsen.

Michael Wernstedt, vd för Raoul Wallenberg-akademin, lyfter fram torgets närhet till ett minnesmonument över Förintelsens offer. Varje år den 27 januari genomförs en ceremoni på Förintelsens minnesdag på Raoul Wallenbergs torg.

– Det här är kanske mer än någon annan plats i Stockholm en symbol för medmänsklighet och alla människors lika värde, säger Michael Wernstedt.

Har du hört om liknande demonstrationer på platser som bär Raoul Wallenbergs namn tidigare?

– Nej, det har jag aldrig hört.

Expressen har sökt företrädare för "Folkets demonstration".

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg föddes den 4 augusti 1912 i Kappsta på Lidingö.

Han blev en symbol för medmänsklighet och för kampen mot förföljelse när han räddade tusentals judar i Budapest undan de nazistiska förintelselägren.

Med hjälp av svenska "skyddspass" och skyddade hus, som Wallenberg genom förhandlingar med SS och ungerska myndigheter fick respekterade, kunde tusentals judar skyddas mot tyska SS-soldater.

När Sovjetunionen intog Budapest i januari 1945 fördes Wallenberg som fånge till Moskva. Enligt Sovjetunionen avled han den 17 juli 1947, men familjen har inte trott på uppgifterna.

Han begärdes i mars i år, 2016, dödförklarad av sin gode man.

Källa: NE

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.