Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot ny presslag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Regeringen i Ecuador tar emot Snowden och Assange - och krossar samtidigt pressfriheten i det egna landet.

- Om de båda vore journalister i Ecuador skulle de inte kunna tala fritt, säger Paulina Trujillo, ledande journalist i Ecuador.

Hon anklagar sin president för "dubbelspel".

Ecuadors president Rafael Correa står liksom sina kolleger i Venezuela och Kuba i spetsen för det antiamerikanska blocket i Sydamerika. Därför tar han gärna emot Edward Snowden som läckt amerikanska försvarshemligheter.

Men Paulina Trujillo, chef för ekonomiredaktionen på den stora tidningen Hoy i Ecuadors huvudstad Quito, anser att Correa hycklar när han framställer sig som en förkämpe för demokrati och yttrandefrihet.

Väntas få politisk asyl

- Snowden väntas komma till Quito på måndagen. Samma dag inför regeringen nya presslagar som kraftigt inskränker press- och yttrandefriheten i vårt land. Det är ett sammanträffande som visar Correas dubbelspel.

- Han tar emot Snowden och Assange bara för att kunna säga att det finns frihet i Ecuador. Det är ett politiskt trick för att vi ska framstå som ett oberoende land.

- Jag önskar att de båda skulle uttala sig mot inskränkningen av pressfriheten här. Men de har väl ingen aning om vad som pågår i Ecuador, säger hon.

Paulina Trujillo är säker på att Edward Snowden beviljas politisk asyl i Ecuador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.