Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot ny presslag

Regeringen i Ecuador tar emot Snowden och Assange - och krossar samtidigt pressfriheten i det egna landet.

- Om de båda vore journalister i Ecuador skulle de inte kunna tala fritt, säger Paulina Trujillo, ledande journalist i Ecuador.

Hon anklagar sin president för "dubbelspel".

Ecuadors president Rafael Correa står liksom sina kolleger i Venezuela och Kuba i spetsen för det antiamerikanska blocket i Sydamerika. Därför tar han gärna emot Edward Snowden som läckt amerikanska försvarshemligheter.

Men Paulina Trujillo, chef för ekonomiredaktionen på den stora tidningen Hoy i Ecuadors huvudstad Quito, anser att Correa hycklar när han framställer sig som en förkämpe för demokrati och yttrandefrihet.

Väntas få politisk asyl

- Snowden väntas komma till Quito på måndagen. Samma dag inför regeringen nya presslagar som kraftigt inskränker press- och yttrandefriheten i vårt land. Det är ett sammanträffande som visar Correas dubbelspel.

- Han tar emot Snowden och Assange bara för att kunna säga att det finns frihet i Ecuador. Det är ett politiskt trick för att vi ska framstå som ett oberoende land.

- Jag önskar att de båda skulle uttala sig mot inskränkningen av pressfriheten här. Men de har väl ingen aning om vad som pågår i Ecuador, säger hon.

Paulina Trujillo är säker på att Edward Snowden beviljas politisk asyl i Ecuador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.