Kritik mot gränskontroller värre än tidigare känt

Sveriges gränskontroller sågas i en EU-rapport.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Situationen på Arlanda beskrevs som värst när rapporten uppmärksammades i september.
Foto: LISA MATTISSON

I september uppmärksammades en hemlig rapport som sågade svenska gränskontroller och larmade om att återvändande jihadister riskerar att inte kännas igen på Arlanda.

Men kritiken mot de svenska gränskontrollerna är hårdare än vad som tidigare varit känt, visar en granskning från Sveriges Radio.

Enligt kanalen sågas både organisationen kring kontrollerna och uppbyggnaden av dem.

Det var i september som rapporten uppmärksammades första gången. Då kritiserades allt ifrån bemanningen och arbetsmetoderna till utbildningen på personerna som jobbar vid gränskontrollerna.

Situationen på Arlanda beskrevs som värst. Där upptäcktes att gränskontrollerna inte utnyttjar riskindikatorer som tagits fram för att upptäcka återvändande jihadister.

– Rapporten visar det vi redan visste, att vi har rena Kalle Anka-verksamheten, sa en källa som jobbat inom gränspolisen i Stockholm i flera år då.

Nu berättar Sveriges radio att kritiken mot Sverige är ännu hårdare än vad som tidigare varit känt i den hämligstämplade rapporten från EU-kommissionen. Nu kräver EU ”brådskande åtgärder” för att ta itu med vad som beskrivs om ”eftersläpningar och luckor”.

Bland annat saknas struktur och enhetlighet i polisens, Migrationsverkets, Tullens och kustbevakningens sätt att arbeta. Sverige anklagas också för att bryta mot Schengenavtalet på flera sätt, till exempel genom att personalen inte uppfyller kraven på kunskap och utbildning.

Påpekades 2011 – har inte lösts

Sverige får också bottenbetyg när det gäller tillgången till databaser som personalen ska göra sökningar i, skriver Sveriges Radio – ett problem som påpekades redan 2011 och som fortfarande kritiseras.

Dessutom har gränskontrollanter bås som gör att de inte ser tillräckligt bra och ger för mycket insyn utifrån – och strulande telefoner.

– Det är naturligtvis extremt bekymmersamt och allvarligt att vi inte uppfyller Schengenkraven, men inriktningen för oss är ju naturligtvis helt klar. Det är väl klart att Sverige ska leva upp till Schengens alla krav på yttre gränskontroll, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen till Sveriges Radio.

Patrik Engström menar att Sverige har prioriterat annat än gränskontroller sedan år 2000. Han säger också till Sveriges Radio att problemen beror på fem områden: organisation, resurser, kompetens, teknikstöd och arbetet med riskanalyser.

– De fem problemen kommer vi att angripa och åtgärda, säger Patrik Engström till Sveriges Radio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.