Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot fotoförbud från drönare: Drastiskt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en dom i fredags avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen att en kamera monterad på en drönare, när den blir uppskickad i luften, är att betrakta som en övervakningskamera.
Foto: Patrik C Österberg /IBL
I en dom i fredags avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen att en kamera monterad på en drönare, när den blir uppskickad i luften, är att betrakta som en övervakningskamera.
Foto: Shutterstock

Efter en dom som förbjuder filminspelningar eller fotografering från drönare, höjs nu både förvirrade och kritiska röster.

– Överraskande, säger Ulf Johansson, programchef för SVT:s nyheter om domen.

I en dom i fredags avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen att en kamera monterad på en drönare, när den blir uppskickad i luften, är att betrakta som en övervakningskamera. I fortsättningen kommer därför en kamera i drönare att kräva tillstånd enligt kameraövervakningslagen, bedömer Datainspektionen.

Domen har väckt uppståndelse och får redan nu kritik.

– Jag är överraskad. Att man skulle gå så långt, om det nu innebär ett totalförbud, då är det ett ganska drastiskt beslut. Men våra jurister måste nu analysera domen så att vi får se hur den ska tolkas, säger Ulf Johansson, programchef SVT:s nyheter.

Tolka domen

Ska domen tolkas som att det från och med nu helt är slut med att filma med hjälp av drönare, innebär det svårigheter för SVT och troligtvis de flesta som i dag gör tv, menar han.

– Då blir det ett problem. Vi på nyheterna, men också andra delar av SVT använder drönare. Det ger andra perspektiv och det ger en överblick. Jag tror alla medieföretag i dag använder drönare, säger han.

Även organisationen Missing people tar hjälp av drönare och ska undersöka vad domen egentligen betyder.

– Det är ett problem för oss om det här innebär att vi inte kan använda drönare, säger Magnus Idebro, presskontakt för organisationen.

"Utomordentligt hjälpmedel"

– En drönare är ett utomordentligt hjälpmedel för oss. Med en drönare kan man söka stora ytor på kort tid. Man ser lätt ett klädesplagg som ligger öppet, säger han.

Katarina Ekdahl, jurist med inriktning mot fotografering, menar att det nu blir upp till Datainspektionen och landets länsstyrelser, att avgöra vilken fotografering som är godkänd eller vilka verksamheter som inte behöver tillstånd. Och vad hon vet är det svårt att få tillstånd från Länsstyrelsen.

– Det finns de som har tillstånd men de är få. Det kan handla om räddningstjänst till exempel. Men bara Datainspektionen kan säga om den verksamhet som bedrivs ligger inom lagens undantag.

Fakta: Drönare och kameror

Drönare har börjat användas inom allt fler områden och yrken: Fotografer använder drönare för inspelning av reklamfilmer, av filmer och tv. Bilderna har använts bland annat av mäklare eller i reklamfilmer. Sveriges Lantbruksuniversitet har i ett projekt börjat använda drönare för att undersöka hur de kan användas i jordbruket. Polisen använder kameror i drönare, bland annat i Malmö efter sommarens alla bilbränder. Det finns exempel på när räddningstjänsten använt drönare med kamera.

En statlig utredning, Utredningen om kameraövervakning, ser just nu över lagstiftningen runt kameraövervakning. Ett av uppdragen är att undersöka lagens överensstämmelse med ny teknik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.