Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritik mot FN-beslutet om Saudi: "Absurt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven under ett besök i Saudiarabien.
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Landet är invalt i FN:s kvinnokommission
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYR N
Jan Björklund kräver nu att regeringen redovisar hur man röstat
Foto: Christian Örnberg
Annie Lööf: "Vi måste få veta hur Sverige har röstat"
Foto: JESSICA GOW/TT

UD vägrar svara på hur Sverige röstade när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission. 

Men nu förklarar utrikesminister Margot Wallström, S, att Saudiarabien utsetts till representant i sin regionala grupp och att omröstningen kom upp med kort varsel:

"Beslutet om hur Sverige skulle agera i omröstningen till kvinnokommissionen i förra veckan var inte något som avgjordes på politisk nivå, utan den rutin som gäller för liknande omröstningar följdes." skriver hon på Facebook.

Från medeltida till FN:s kvinnokommission – på två år. 

Sedan en tid är Saudiarabien ett av 45 länder som ska ta fram nya riktlinjer och ge konkreta förslag för att öka jämställdheten i världen.

Landet har valts in i FN:s kvinnokommission CSW, där världsorganisationens mål för jämställdhetsarbetet slås fast. 

Av 54 medlemsländer i organisationens ekonomiska och sociala råd röstade 47 för att släppa in Saudiarabien i detta sällskap. 

Vilka fem röstade ja?

Enligt Hillel Neuer, verkställande direktör för människorättsorganisationen UN Watch, fanns minst fem europeiska stater bland dessa. 

Det är oklart om Sverige röstade för eller emot Saudiarabien. 

– Att låta Saudiarabien skydda kvinnors rättigheter är som att göra en pyroman till chef för brandkåren. Det är absurt, säger Hillel Neuer till den egna sajten.

Moderaternas riksdagsledamot Sofia Arkelsten, ledamot i utrikesutskottet, kommer inom kort att lämna in en skriftlig fråga till regeringen. 

– Även om regeringen inte svarat om de röstat in Saudiarabien kan de vara öppna med vad de tycker. Framförallt kan regeringen vara öppen med hur de ska arbeta med jämställdhet nu när de tappat kommandohöjd, säger Arkelsten. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill ha svar snarast från utrikesminister Margot Wallström. 

–  Regeringen måste ge besked. Jag hoppas att det inte är sant att Sverige har röstat på Saudiarabien i till FN:s jämställdhetskommission.

Det vet vi inte än?

- Nej, och jag hoppas att det inte är sant. Dock har en överväldigande majoritet av de röstberättigande länderna gjort det. Det ligger i farans rikting. Så nu måste man lägga korten på bordet.

- Den rödgröna regeringen förde en hård kamp för att Sverige skulle komma in i FN:s säkerhetsråd och ett viktigt argument var att man skulle sprida svenska värderingar, säger Jan Björklund och vidare: 

– Detta skulle innebära en kollaps för den feministiska utrikespolitiken. Den var allvarligt naggad i kanten redan efter slöjorna i Iran, men det här obegripligt i så fall.

Finns det något positivt med att ha med en välkänt kvinnofientlig stat i en sådan kvinnokommission?

- Nej, om det hade varit en studiecirkel om jämställdhet men detta är en kommission där man rösta om olika jämställdhetsfrågor.

Allianskollegan Annie Lööf kräver också svar på hur Sverige agerade i den slutna omröstningen. 

– FN:s kvinnokommission bör ha medlemstater som ligger långt fram i jämställdhetsarbetet och det gör inte Saudi. Vi måste få veta hur Sverige har röstat, det är en så kallad feministisk regering, säger Centerledaren. 

Expressen har sökt både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström. 

"Kolla med UD", skriver Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson i ett sms.

UD bekräftar att Sverige avlagt en röst men vägrar att svara på om det var ja eller nej. 

– När det gäller FN och medlemsstaterna och slutna omröstningar så offentliggör vi aldrig hur vi röstar i och med att det är slutna omröstningar. Det första handlar om att de som är medlemsstater i FN då förväntas respektera att det är slutna omröstningar. Och när det gäller Sveriges del omfattas det av utrikessekretessen, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD men fortsätter sen: 

– Sveriges syn på kvinnors rättigheter i Saudiarabien är väl känd sen tidigare. Man vill prata lite bredare när det gäller jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter. Sverige vill, både nu och tidigare, stötta kvinnokommissionen i deras arbete. Och man vill ha en dialog och ett arbete för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Det gäller även för Saudiarabien, säger Nilsson.

Wallström pikar Björklund

Margot Wallström valde på tisdagseftermiddagen att ge sin förklaring till den uppkomna situationen via ett långt inlägg på Facebook:

"I många fall är det regionerna själva som utser sina representanter, vilket sedan konfirmeras i FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc) genom acklamation. Saudiarabien hade utsetts till representant i sin regionala grupp. I det här fallet begärde ett land med kort varsel omröstning. Beslutet om hur Sverige skulle agera i omröstningen till kvinnokommissionen i förra veckan var inte något som avgjordes på politisk nivå, utan den rutin som gäller för liknande omröstningar följdes." skriver hon.

Hon hänvisar sedan till de regler som gäller vid slutna möten och att regeringen därför inte kan redovisa offentligt hur de röstade, men tillägger att hon kommer informera riksdagens partier om omröstningen i samband med utrikesnämndens nästa möte.

Margot Wallström passar sedan på att ge en pik till L-ledaren Jan Björklund:

"Värt att notera i sammanhanget är att Jan Björklund var chef för det departement som ansvarade för FN:s kvinnokommission när Ecosoc med Sverige som medlem valde in Iran i kvinnokommissionen 2014."

För två år sedan kallade Saudiarabien hem sin ambassadör i Sverige i protest mot att utrikesminister Margot Wallström kritiserat landets inställning till mänskliga rättigheter. 

– Här så måste man ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder, sa Wallström när hon protesterade mot den offentliga piskningen av bloggaren Raif Badawi. 

"Långt ifrån feministisk politik"

I riksdagen slog hon samtidigt fast: 

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur.

Margot Wallströms uttalanden kritiserades senare av nästan hela den muslimska världen och regeringen beslutade att skicka sändebudet Björn von Sydow till Saudiarabien för att träffa kungen där. 

– Vi har klarat ut eventuella missförstånd om att vi skulle ha förolämpat islam, vilket vi aldrig har gjort, förklarade statsminister Stefan Löfven efter resan. 

Sedan dess har de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien "normaliserats", enligt utrikesministern. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.