Stefan Löfven under ett besök i Saudiarabien. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven under ett besök i Saudiarabien. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven under ett besök i Saudiarabien. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Landet är invalt i FN:s kvinnokommission Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYR NSaudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Landet är invalt i FN:s kvinnokommission Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYR N
Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Landet är invalt i FN:s kvinnokommission Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYR N
Jan Björklund kräver nu att regeringen redovisar hur man röstat Foto: Christian ÖrnbergJan Björklund kräver nu att regeringen redovisar hur man röstat Foto: Christian Örnberg
Jan Björklund kräver nu att regeringen redovisar hur man röstat Foto: Christian Örnberg
Annie Lööf: "Vi måste få veta hur Sverige har röstat" Foto: JESSICA GOW/TTAnnie Lööf: "Vi måste få veta hur Sverige har röstat" Foto: JESSICA GOW/TT
Annie Lööf: "Vi måste få veta hur Sverige har röstat" Foto: JESSICA GOW/TT

Kritik mot FN-beslutet om Saudi: "Absurt"

Publicerad

UD vägrar svara på hur Sverige röstade när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission.

Men nu förklarar utrikesminister Margot Wallström, S, att Saudiarabien utsetts till representant i sin regionala grupp och att omröstningen kom upp med kort varsel:

"Beslutet om hur Sverige skulle agera i omröstningen till kvinnokommissionen i förra veckan var inte något som avgjordes på politisk nivå, utan den rutin som gäller för liknande omröstningar följdes." skriver hon på Facebook.

Från medeltida till FN:s kvinnokommission – på två år.

Sedan en tid är Saudiarabien ett av 45 länder som ska ta fram nya riktlinjer och ge konkreta förslag för att öka jämställdheten i världen.

Landet har valts in i FN:s kvinnokommission CSW, där världsorganisationens mål för jämställdhetsarbetet slås fast.

Av 54 medlemsländer i organisationens ekonomiska och sociala råd röstade 47 för att släppa in Saudiarabien i detta sällskap.

Vilka fem röstade ja?

Enligt Hillel Neuer, verkställande direktör för människorättsorganisationen UN Watch, fanns minst fem europeiska stater bland dessa.

Det är oklart om Sverige röstade för eller emot Saudiarabien.

– Att låta Saudiarabien skydda kvinnors rättigheter är som att göra en pyroman till chef för brandkåren. Det är absurt, säger Hillel Neuer till den egna sajten.

Moderaternas riksdagsledamot Sofia Arkelsten, ledamot i utrikesutskottet, kommer inom kort att lämna in en skriftlig fråga till regeringen.

– Även om regeringen inte svarat om de röstat in Saudiarabien kan de vara öppna med vad de tycker. Framförallt kan regeringen vara öppen med hur de ska arbeta med jämställdhet nu när de tappat kommandohöjd, säger Arkelsten.

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill ha svar snarast från utrikesminister Margot Wallström.

– Regeringen måste ge besked. Jag hoppas att det inte är sant att Sverige har röstat på Saudiarabien i till FN:s jämställdhetskommission.

Det vet vi inte än?

- Nej, och jag hoppas att det inte är sant. Dock har en överväldigande majoritet av de röstberättigande länderna gjort det. Det ligger i farans rikting. Så nu måste man lägga korten på bordet.

- Den rödgröna regeringen förde en hård kamp för att Sverige skulle komma in i FN:s säkerhetsråd och ett viktigt argument var att man skulle sprida svenska värderingar, säger Jan Björklund och vidare:

– Detta skulle innebära en kollaps för den feministiska utrikespolitiken. Den var allvarligt naggad i kanten redan efter slöjorna i Iran, men det här obegripligt i så fall.

Finns det något positivt med att ha med en välkänt kvinnofientlig stat i en sådan kvinnokommission?

- Nej, om det hade varit en studiecirkel om jämställdhet men detta är en kommission där man rösta om olika jämställdhetsfrågor.

Allianskollegan Annie Lööf kräver också svar på hur Sverige agerade i den slutna omröstningen.

– FN:s kvinnokommission bör ha medlemstater som ligger långt fram i jämställdhetsarbetet och det gör inte Saudi. Vi måste få veta hur Sverige har röstat, det är en så kallad feministisk regering, säger Centerledaren.

Expressen har sökt både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström.

"Kolla med UD", skriver Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson i ett sms.

UD bekräftar att Sverige avlagt en röst men vägrar att svara på om det var ja eller nej.

– När det gäller FN och medlemsstaterna och slutna omröstningar så offentliggör vi aldrig hur vi röstar i och med att det är slutna omröstningar. Det första handlar om att de som är medlemsstater i FN då förväntas respektera att det är slutna omröstningar. Och när det gäller Sveriges del omfattas det av utrikessekretessen, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD men fortsätter sen:

– Sveriges syn på kvinnors rättigheter i Saudiarabien är väl känd sen tidigare. Man vill prata lite bredare när det gäller jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter. Sverige vill, både nu och tidigare, stötta kvinnokommissionen i deras arbete. Och man vill ha en dialog och ett arbete för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Det gäller även för Saudiarabien, säger Nilsson.

Wallström pikar Björklund

Margot Wallström valde på tisdagseftermiddagen att ge sin förklaring till den uppkomna situationen via ett långt inlägg på Facebook:

"I många fall är det regionerna själva som utser sina representanter, vilket sedan konfirmeras i FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc) genom acklamation. Saudiarabien hade utsetts till representant i sin regionala grupp. I det här fallet begärde ett land med kort varsel omröstning. Beslutet om hur Sverige skulle agera i omröstningen till kvinnokommissionen i förra veckan var inte något som avgjordes på politisk nivå, utan den rutin som gäller för liknande omröstningar följdes." skriver hon.

Hon hänvisar sedan till de regler som gäller vid slutna möten och att regeringen därför inte kan redovisa offentligt hur de röstade, men tillägger att hon kommer informera riksdagens partier om omröstningen i samband med utrikesnämndens nästa möte.

Margot Wallström passar sedan på att ge en pik till L-ledaren Jan Björklund:

"Värt att notera i sammanhanget är att Jan Björklund var chef för det departement som ansvarade för FN:s kvinnokommission när Ecosoc med Sverige som medlem valde in Iran i kvinnokommissionen 2014."

För två år sedan kallade Saudiarabien hem sin ambassadör i Sverige i protest mot att utrikesminister Margot Wallström kritiserat landets inställning till mänskliga rättigheter.

– Här så måste man ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder, sa Wallström när hon protesterade mot den offentliga piskningen av bloggaren Raif Badawi.

"Långt ifrån feministisk politik"

I riksdagen slog hon samtidigt fast:

– Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur.

Margot Wallströms uttalanden kritiserades senare av nästan hela den muslimska världen och regeringen beslutade att skicka sändebudet Björn von Sydow till Saudiarabien för att träffa kungen där.

– Vi har klarat ut eventuella missförstånd om att vi skulle ha förolämpat islam, vilket vi aldrig har gjort, förklarade statsminister Stefan Löfven efter resan.

Sedan dess har de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien "normaliserats", enligt utrikesministern.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag