Kritik mot Björklunds utspel om rysk invasion

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiledaren Jan Björklund varnar för en rysk invasion av Gotland och vill placera 5000 militärer på ön. Men utspelet får stark kritik av Peter Hultqvist (S) som är ordförande i försvarsutskottet.
- Jag vill veta om det här är regeringens linje och kommer att kräva svar av statsministern, utrikesministern och försvarsministern, säger han.
Jan Björklund varnade på onsdagen för ett framtida ryskt angrepp på Sverige och vill placera en 5000 man stark militärbrigad på ön. Han menar att Gotland i dag är skyddslöst och har som mål att en Gotlandsbrigad ska finnas med när nästa försvarsbeslut tas 2013.
- För skulle det bli oroligt i Nordeuropa är Gotland det första som intas. Och tas Gotland ifrån oss får vi aldrig ön tillbaka, säger han till Helagotland.se.

"Djupt förvånande"

Men förslaget får stark kritik av försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S).
- Frågor av det här slaget lämpar sig väldigt dåligt för den här typen av alarmistiska utspel. Jag blev djupt förvånad när jag läste om det här och jag tycker att det är uppseendeväckande att Jan Björklund drar i gång en debatt på detta sätt, säger Hultqvist som under torsdagen ska skicka en skriftlig förfrågan till regeringen för att ta reda på om Björklund driver regeringens linje i denna fråga.
- Jag vill veta om Björklund företräder sig själv eller om det här också är regeringens uppfattning. Jag kommer via kammarkansliet skicka en skriftlig förfrågan till statsministern, utrikesministern och försvarsministern där jag ställer frågan, säger Peter Hultqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag