Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik mot att uppgifter från skolor blir hemliga

Svenska PISA-framgången bygger på sifferbluff
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett tomt klassrum (genrebild).
Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Från flera håll kommer det nu kritik mot att Skolverket inte längre ska ge ut information om enskilda skolor.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill ändå att uppgifterna ska kunna nås.

– Jag arbetar för att åstadkomma det, säger hon till Skolvärlden.

Från och med september i år kommer Skolverket inte längre att publicera statistik om enskilda skolor. Anledningen är en dom i kammarrätten som slår fast att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter.

Eftersom samma vilkor ska gälla för kommunala och privata skolor har Skolverket beslutat att samma regler även ska finnas för kommunala skolor, står det i ett pressmeddelande.

Anna Ekström har gett uppdrag till Skolverket

Beslutet har väckt kritik från flera håll och utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen gett Skolverket i uppdrag att undersöka åtgärder för att uppgifterna ska kunna nås.

– Jag tycker att det här är information som behöver göras tillgänglig och jag arbetar för att åstadkomma det, säger hon till Skolvärlden.

Fredrik Christensson (C), som sitter i riksdagens utbildningsutskott skriver på Twitter att ”relevant skolinformation måste finnas tillgänglig så att elever, föräldrar, forskare och andra får del av det, och skolmyndigheter kan fullfölja sina uppdrag”.

Kritik från flera håll

Justitieminister Morgan Johansson (S) är också kritisk till beslutet och menar att det försvårar valet av skola för föräldrar och elever.

”Friskolorna vill alltså inte att allmänheten ska få veta hur bra eller dåliga de är, och de vill dölja eventuell betygsinflation”, skriver han på Twitter.

Även inifrån den privata skolbranschen har det kommit negativa reaktioner.

”Hoppas de seriösa friskoleaktörerna fördömer domstolens beslut. Friskolor har sin plats genom att vara kvalitativa, relevanta o transparenta”, skriver Stefan Wikstrom, Stefan Wikstrom, vd för utbildningsföretaget Consentio Ledarskap, på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.