Kritik mot åklagarmyndigheten efter möte om antisemitism

Helle Klein, ett av namnen på den antisemitiska hatlistan.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Scanpix
Jan Scherman, ett av namnen på den antisemitiska hatlistan.
Foto: MARTINA HUBER
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: SUSANNA PETTERSSON ÖSTE/TT NYHETSBYRÅN

Tidigare i dag meddelade organisationen RFSL att de ställer in Almedalen efter hot från nazistiska NMR.

Journalisterna Helle Klein och Jan Scherman var två av dem som blev uthängda i en antisemitisk hatlista på nätet som Expressen granskade för ett år sedan.

På onsdagen träffade de företrädare från regeringen och polisen för att diskutera hur antisemitiska hatbrott och näthat ska hanteras i framtiden.

För ett år sedan publicerade Expressen och Dagens Nyheter ett antal artiklar som granskade en antisemitisk hatlista på nätet. Bland dem listades fanns svenska debattörer, journalister, författare, tv-personligheter och politiker.

Den svenska journalisten och chefredaktören Helle Klein och förre TV4-vd:n Jan Scherman var några av dem som listades.

Expressens granskning visade att Google och Youtube tillåter och underlättar antisemitiska föreställningar på sina plattformar.

Efter Expressens och DN:s granskningar backade Google och lovade att ta bort majoriteten från sökresultaten.

”Har ett hästjobb framför sig”

Robin Enander var juridiskt ombud för de 27 svenska judar som genom honom försökte ställa krav på nätjätten Google. Tillsammans med Helle Klein och Jan Scherman träffade han justitieminister Morgan Johansson (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) samt företrädare för polismyndigheten för att diskutera frågorna.

De tre är försiktigt optimistiska efter mötet. Viljan finns, men myndigheterna har ett hästjobb framför sig, menar Robin Enander:

– Vi har lagar på plats som kan användas men utredningstiderna är ibland för långa och utredningsförmågan är ibland för liten.

Regeringen ska tillsätta en utredning som ska se över möjligheten att förbjuda organisationer som ägnar sig åt rasistisk förföljelse. Men det är bristerna i den praktiska hanteringen de slår ned på.

– Om en person blir nedslagen och misshandlad så ska man ingripa, ta förövaren eller förövarna till förhör, det är vanlig enkel hantering av brott och det sker liksom inte. Och det är det som gör mig så besviken att man inte har tagit det där till sig på ett tydligare sätt, säger Jan Scherman.

Tidigare på onsdagen meddelade organisationen RFSL att de ställer in Almedalsveckan i Visby efter att organisationen och dess medlemmar fått motta hot och hat från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

– Då har man skadat en del av demokratins kärna. Och det är inte acceptabelt och det är inte acceptabelt att det ska ta sån förbaskat lång tid, säger Jan Scherman.

”Inte en enda åtalad”

Det har snart gått en tid sedan den tumulta Almedalsveckan i Visby där nazister överföll och misshandlade människor i Visby. Efter detta upprättades ett stort antal polisanmälningar som gick vidare till förundersökning.

– Inte en enda person är åtalad, och det där är en lång kedja av bristande poliseffektivitet och bristande fokus hos polisen, bristande verkar det som kompetens och ordning och reda på åklagarsidan, det funkar inte, säger Jan Scherman.

Han får medhåll från Helle Klein:

– Nästa steg är nog åklagarmyndigheten, polisen börjar lära sig det här, men åklagarna ligger långt efter.

Twitter är värst

Klein berättar att regeringen har träffat både Facebook och Google för att bekämpa näthatet.

– Vi pratade om att de absolut måste försöka träffa Twitter för det är kanske den värsta kloaken just nu. Och det kommer nog Morgan Johansson göra framöver och det hoppas jag att han gör.

– Vi kommer givetvis att följa upp det här vid framtida möten och se om man kan leverera resultat i de här frågorna, tillägger Robin Enander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.