”Kritik från väljare – det avfärdas ofta som hat”

Anna Björklund.
Foto: David Möller.
Annie Lööf.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Veckans avsnitt av ”Läggut!” gästas av kulturskribenten Anna Björklund som skrev den provokativa krönikan ”Jag hatar Annie Lööf” i Fokus och sedan angreps hårt av bland andra justitieministern Morgan Johansson.

– Jag för förbannade väljares talan. Det är vad politiker och ganska många ledarskribenter blir sura på, säger hon.

Anna Björklund, tidigare bland annat del av den uppmärksammade podden ”DellaQ” konstaterar att hon gjort mest underhållning och ”inte företräder nån sida i debatten”.

I Expressens mediepod uttrycker hon farhågor för följderna av att hennes krönika om att Annie Lööf ”saknar heder och moral” kategoriseras som högerhat.

– Det kan diskvalificera dig. Dels personligt: ”henne orkar vi inte bjuda på middag, det kan bli jobbigt...”. Dels från stora delar av arbetsmarknaden.

Anna Björklund konstaterar att exempelvis komikern David Sundin kan göra bred underhållning och uttala sig mer partipolitiskt än vad hon gör.

På frågan från Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson om det är ”enklare att komma undan om man lutar mer till vänster”, så svarar Anna Björklund:

– Ja, precis.

Anna Björklund anser att hon i krönikan representerade förbannade väljares talan.

– Det har varit väldigt mycket så de senaste åren: nåt som kan vara hårt formulerat, men ändå är legitim kritik, från en väljare utanför den riktiga politiken – det avfärdas ofta som hat, säger Anna Björklund.

Hon konstaterar:

– Det vad de (politiker och ledarskribenter) försökt slå ifrån sig som hat och troll, det är väljare de pratar om.

I ”Lägg ut” med Expressens Karin Olsson, biträdande chefredaktör och kulturchef, och Magnus Alselind, redaktionschef, diskuteras även:

# Varför kommer så få brottsoffer till tals i en medierapportering som ofta handlar om gärningsmännen? Efter att Expressen publicerat en intervju till mamman till de skjutna barnen i Visättra kom en kritisk tweet från ett poliskonto som hävdade att reportern trängt sig in och att föräldrarna skulle lämnas i fred - när de i själva verket ville blir lyssnade till och pappan även gjorde ett upprop till regeringen. Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson noterar att SVT-journalister gav sig in i Twittertråden ”och verkar tro att vi är helt galna”.

# Utöyadokumentären i SVT. Var det ”creepy eller nördigt”, som Carina Bergfeldt själv uttryckte det, att hon döpt sin son efter överlevaren och gjorde det till en del av tv-dokumentären - eller var det bara ännu mer stark journalistik från henne? Expressens redaktionschef Magnus Alselind går igenom SVT-stjärnans absoluta gehör för publiken.

# ”Läggut!” gästas även av Magda Gad, som är korrespondent i Kabul dit världens blickar riktas - men som i veckan stoppades från medverkan i Sveriges radio. Trots att gymnasielagen, enligt opinionsmätningar, var den största frågan i förra valrörelsen och Sverige just stoppat utvisningar dit efter stor debatt. Traumat på SR efter mordet på Nils Horner 2014 är fortfarande så stort att det påverkar bevakningen, har SR-chefer själva konstaterat.

- Är man inte på plats kan man ta reda på hur många raketer var det som smällde av, men man kan inte veta hur det kändes, vad som hände i staden eller hur folket reagerade, konstaterar Magda Gad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.