Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritik från poliser: ”Vi jagar statistik”

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Poliser uppmanas att ”satsa på enkla brott som lätt kan klaras upp”, enligt Aftonbladet.

Detta efter att brottsstatistiken för i år inte ser lika ljus ut som år 2018.

”Specifika insatser” krävs därmed för att få upp siffrorna för lösta brott år 2019, enligt mejl som tidningen tagit del av.

Svenska poliser framför kritik mot ledningen, som de beskriver som statistikjägare på ”pinnjakt”.

– Antalet poliser är ytterst begränsat och ändå väljer man att lägga pengar och tid på att fila på statistik, säger en polis i yttre tjänst till Aftonbladet.

Bland annat i Stockholm har poliser i yttre tjänst uppmanats att försöka identifiera brott som kan klaras upp så snabbt som möjligt för att förbättra statistiken.

Uppmanar i mejl

Aftonbladet har fått ta del av mejl som skickats från polisledningen till poliser i yttre tjänst där de får tydliga instruktioner om att satsa på ”snabbutredda ärenden”.

”Nedbrutet på varje lokalpolisområde behöver samtliga redovisa flera ärenden innan årets slut. Därav uppmuntrar vi nu alla yttre grupper inom vårt eget lokalpolisområde att hålla ögonen öppna efter snabbutredda ärenden”.

”Inga ’hitta på’ ärenden utan försök bara i ert vardagliga arbete identifiera ärenden som vi kan utreda på en ganska kort tid”, står det i ett av mejlen som Aftonbladet i dag publicerar.

Ny studie: Bli av med din utmattning på 12 veckor

Svenska forskaren: ”Jag är förvånad över resultaten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.