Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken efter CUF:s känga i Las-frågan

Nya ordföranden vill inte stoppas av ”sosse-lagar”.
Centerpartiets ungdomsförbunds video om anställningsskydd och ”Britt-Marie, 45”, som sägs ha ”suttit kvar i fikarummet i flera år”, upprör på Twitter.
I en video på sociala medier säger partiets ungdomsförbunds ledare Réka Tolnai att hon kommer att strida för unga som vill få ett jobb.
Foto: Centerpartiet / Centerpartiet
Vänsterpartisten Ali Esbati kallar uttalandet för ett ”extremistiskt förakt för arbetande människor”.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vilken arbetsmarknad pratar Cuf ens om?!”, skriver den borgerliga debattören Ivar Arpi.
Foto: Bengt Oberger / WIKIMEDIA COMMONS

Centerpartiets ungdomsförbunds video om anställningsskydd och ”Britt-Marie, 45”, som sägs ha ”suttit kvar i fikarummet i flera år”, upprör på Twitter.

”Vilken arbetsmarknad pratar Cuf ens om?!”, skriver den borgerliga debattören Ivar Arpi.

Centerpartiet vill förändra lagen om anställningsskydd, som de menar hindrar unga och andra mindre erfarna grupper från att ta sig in på arbetsmarknaden.

I en video på sociala medier säger partiets ungdomsförbunds ledare Réka Tolnai att hon kommer att strida för unga som vill få ett jobb. Men detta på bekostnad av äldre, enligt henne mindre produktiva, anställda.

– Inga onödiga sosselagar ska kunna stoppa dig. Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som har suttit kvar i fikarummet i flera år, säger hon i klippet.

https://twitter.com/cuf/status/1394595083186540551

Upprör på Twitter

Inlägget upprörde. Flera politiska debattörer har uttryckt sig kritiskt på Twitter.

”Det extremistiska förakt som visas upp här, för arbetande människor och för det skydd som byggts upp mot auktoritärt godtycke på arbetsplatserna, behöver har starka motkrafter i samhället”, skriver vänsterpartisten Ali Esbati i ett inlägg som retweetats av den före detta V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Réka Tolnai replikerade med att de är emot att man ska kunna säga upp folk utan saklig grund, och att det är extremistiskt att ha en arbetsmarknad som stänger svaga ute.

Tidigare uttalande

Den borgerliga debattören Ivar Arpi undrade hur bra koll Cuf har på arbetsmarknaden:

”Hur många Britt-Marie (i regel inte 45 år, nej...) som arbetar inom exempelvis vården har tid att 'fika hela dagen'? Vilken arbetsmarknad pratar Cuf ens om?! Nog bra att skaffa egen arbetslivserfarenhet innan man föreslår lösningar.”

”Britt Marie, 45” är en referens till en ett år gammal tweet av Réka Tolnai – som också den fick kritik.

Britt-Marie, 45, berättar:

Réka Tolnai: De har suttit i fikarummet flera år • “Jag är årets medarbetare”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.