Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De lämnar – efter arbetet med Svenska Akademien

Katarina Frostenson ger ut en bok om den turbulenta tiden i Svenska Akademien.
Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Även Gun-Britt Sundström lämnar.Foto: MAJA ERIKSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

Två författare lämnar Nobelkommittén: Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström. 

 ”Jag har varken har tålamod eller tid att vänta in resultatet av det förändringsarbete som satts i gång”, skriver Kristoffer Leandoer i Svenska Dagbladet.   

På grund av krisen i Svenska Akademien har samlingen tagit hjälp av en delvis extern kommitté som väljer ut Nobelpristagarna i litteratur. 

De har bestått av fyra akademiledamöter och fem utomstående experter. 

Av de fem utomstående hoppar nu två av: Författarna Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström. 

Kristoffer Leandoer meddelade att han lämnar i ett uttalande i Svenska Dagbladet.  

”Jag lämnar mitt arbete i Nobelkommittén för att jag varken har tålamod eller tid att vänta in resultatet av det förändringsarbete som satts i gång: Akademien och jag har för olika tidsuppfattning, ett år är alldeles för lång tid i mitt liv och alldeles för kort i Akademiens”, skriver han. 

2019 års Nobelpris tilldelades den österrikiske författaren Peter Handke – ett val som har vållat stor kritik. 

Handke har bland annat uttalat sig på sätt om Jugoslavienkrigen som uppfattats som att han förminskat serbernas krigsbrott. 

Satt i gång en process 

Kristoffer Leandoer skriver i sitt uttalande att hans beslut att lämna kommittén inte är en värdering av Peter Handkes författarskap. 

”För mig har Handkes författarskap satt igång en process som fortfarande pågår. En betydelsefull och delvis utmanande process. Jag är inte alls bekväm med varje sida hos honom, men varför skulle jag vara det? Om inte litteraturen får vara den plats där vi orkar och vågar möta det obekväma och främmande, i andra liksom i oss själva – vad är litteraturen då värd? Och var annars ska den platsen då finnas?”, skriver han. 

Gun-Britt Sundström skriver själv i Dagens Nyheter om sitt beslut. Hon skriver att konstruktionen med externa ledamöter i Nobelkommittén är svårhanterlig och att samarbetet i viktiga avseenden blir haltande.

Om valet av Peter Handke skriver hon: 

”Valet av 2019 års pristagare har inte bara inneburit val av ett författarskap utan även, inom och utom Akademien, tolkats som ett ställningstagande för synen på litteratur som något som står över ”politiken”. Den ideologin är inte min.” 

Mats Malm, den ständiga sekreteraren i Svenska Akademien, skriver i ett pressmeddelande att även författaren Gun-Britt Sundström hoppar av. 

”Det är tråkigt att Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén, de har varit mycket värdefulla där”, skriver han i ett pressmeddelande. 

KULTUR-EXPRESSEN: Har Svenska Akademien överlevt krisen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.