Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristoffer Johansson överklagar styckdom

Kristoffer Johansson dömdes i hovrätten till tio års fängelse för dråp. Foto: Christer Nyström

Vatchareeya Bangsuan, 20, dödades och styckades.

Resningsansökan från Kristoffer Johansson.

Kristoffer Johansson, 25, är dömd för att ha dödat sin flickvän med flera knivhugg, styckat kroppen – och gömt delarna runtom i Boden.

Nu vill han få till en ny rättegång, i Högsta domstolen.

– Han menar att han är oskyldig till det här brottet, säger advokat Jan Kyrö.

Han dömdes till 14 års fängelse i Luleå tingsrätt för mordet på exflickvännen Vatchareeya Bangsuan, 20. Sedan sänkte hovrätten för övre Norrland straffet till fängelse i tio år för dråp.

Nu vill Kristoffer Johansson, som avtjänar straffet i det hårdbevakade Kumlafängelset, bli helt frikänd.

I en resningsansökan, anför advokat Jan Kyrö kraven, att "Högsta domstolen beviljar resning samt, i första hand, ogillar åtalet och de enskilda anspråken mot Kristoffer Johansson, andra hand, förordnar att målet tas upp på nytt."

– Han ville att jag skulle titta på ärendet, vilket jag har gjort, och kommit fram till att åklagaren varit väldigt selektiv beträffande de här indicierna som har tagits fram, säger Jan Kyrö. Det finns inga riktiga vittnesiakttagelser om någonting överhuvudtaget. Det fattas brottsplats och styckningsplats – det här bygger på indicier.

Advokat Jan Kyrö: "En sökhund har misstolkats."

I sin ansökan, anger Jan Kyrö skälen till varför HD borde ta upp och låta pröva fallet på nytt.

Här är några av dem:

"Utredningen som har legat till grund för en fällande dom för Kristoffer Johansson är bristfällig." "En sökhund har misstolkats." "Ett polisvittne har under ed lämnat falsk utsaga."

Jan Kyrö har träffat Kristoffer Johansson just inne på Kumlafängelset. Där har de diskuterat förutsättningarna för att gå vidare:

Vad ger du resningsansökan för möjligheter?

– Jag tror att det finns goda möjligheter att få upp det här. Jag hade inte lagt ner alla de här timmarna om jag inte hade bedömt att det finns en rimlig chans att få igenom det här. I det materialet vi har fått fram är det mycket som talar för att det här är en man som är felaktigt dömd.

Vatchareeya Bangsuan försvann – utan ett spår

Det var på kvällen den 4 maj 2013 som den 20-åriga Vatchareeya Bangsuan försvann i Boden i Norrbotten. Sökandet engagerade hundratals personer. En av dem som var med och letade var just Kristoffer Johansson.

Den 21 maj hittade en frivilliggrupp från Missing People kroppsdelar i en öde försvarsbyggnad på Mjösjöberget samt i närområdet. En blodfläck från kvinnan, i Kristoffer Johanssons bil, var också central i utredningen.

När väntar ni besked från HD?

– Ingen aning. Det har tidigare tagit minst tre månader innan jag hört något, säger Jan Kyrö.