Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristofer hamnade i koma i Afrika – har förts till Sverige

Svenske safariexperten i koma – familjens kamp
Kristofer Zachrisson har landat i Sverige.Foto: Synnöve Zachrisson Nording
Familjen fick ett nödlån av en vän och en större donation och kunde boka ett ambulansflyg från Kenya.Foto: Synnöve Zachrisson Nording
I söndags landade Kristofer Zachrissons ambulansflyg på Arlanda och sedan blev det markambulans till Falu lasarett.Foto: Synnöve Zachrisson Nording
Foto: Synnöve Zachrisson Nording

KAPSTADEN. Safariexperten Kristofer Zachrisson har landat i Sverige.

Familjen fick ett nödlån av en vän och en större donation och kunde boka ett ambulansflyg från Kenya.

Nu fortsätter kampen för att få honom tillbaka till medvetandet.

Expressen har tidigare berättat om Kristofer Zachrisson, 55, som blev fast i Östafrika i koma i slutet av maj. Hans familj har kämpat mot sjukhusräkningar på flera miljoner och behovet att hyra ambulansflyg i miljonklassen för att få honom hem till Sverige.

I söndags landade hans ambulansflyg på Arlanda och sedan blev det markambulans till Falu lasarett, kan Expressen nu berätta.

Kristofer hamnade i koma på grund av sin diabetes när han var i Rwanda. Det kan ha berott på att han inte fick tag på rätta medicinerna där han satt fast på grund av den lockdown som kom med covid-19.

Han drabbades även av allvarlig lunginflammation, hjärninflammation, flera blodförgiftningar av multiresistenta bakterier och krampanfall. Hans familj lyckades få honom till Nairobi till bättre sjukhusvård, men också mycket dyrare.

Eftersom Kristofer är utskriven från Sverige har han en privat sjukförsäkring, men den hade redan gått i taket, så hans familj var skyldig att betala allt.

Kristofer hamnade i koma på grund av sin diabetes när han var i Rwanda.Foto: Synnöve Zachrisson Nording

Sjukvården kostade nästan 30 000 kronor per dag

Familjen startade en insamling och fick hjälp av kända svenskar som är vänner med Kristofer. Både skådespelaren Stefan Sauk och fotbollsproffset John Guidetti känner honom väl och har engagerat sig.

Men hur mycket familjen än lyckades samla ihop så ökade sjukhusräkningarna snabbare. Ett desperat försök var att ha loppis med Kristofers tillhörigheter i hans lägenhet i Nairobi, som de också sa upp kontraktet på för att spara pengar.

Som värst har sjukvården kostat nästan 30 000 kronor per dag.

Då gick två personer som vill vara anonyma in. En avlägsen släkting gav en donation och den andre, en bekant till Kristofer, ett nödlån. Tillsammans kom det upp till en miljon som behövdes för att SOS International skulle kunna lyfta med ett ambulansflyg från Köpenhamn.

Systern Rebecka, systerdottern Michaela och systern Synnöve vid Kristofer Zachrissons sida.Foto: Synnöve Zachrisson Nording

”De hade honom som gisslan”

In i det sista var det osäkert om familjen skulle få ut Kristofer från Nairobi Hospital. Familjen fick en chock när han skulle skrivas ut, då kom en ny sjukhusräkning på 100 000 kronor som inte gick att förklara, säger Kristofers syster Synnöve Zachrisson Nording.

– De hade honom som gisslan, de visste att vi hade ett ambulansflyg på gång och vi var tvungna att betala för att få ut honom. Vi fick gilla läget, vi hade inte råd att bråka.

Ännu värre blev det när han skulle skrivas ut, enligt familjen. Först dröjde covid-19-testet, sen kom sjukhuset och sa att de skulle ha tillbaka hans kläder. De bytte till engångskläder i papp innan han fick komma till ambulansen.

Synnöve och hennes äldre syster Rebecka Zachrisson Alaputto med dottern Michaela landade också under söndagen i Sverige. De ville inte lämna Nairobi förrän brodern var på väg i ambulansflyget.

Kristofer Zachrisson ligger isolerad på Falu lasarett.Foto: Synnöve Zachrisson Nording

Ligger isolerad på Falu lasarett

Nu ligger Kristofer isolerad på Falu lasarett – man vill ha koll på de multiresistenta bakterier han hade med blodförgiftningen innan han får ta emot besök. Men familjen hoppas snart kunna besöka honom. Samtidigt måste de fortsätta med insamlingen – dels ska lånen betalas tillbaka, och sen kommer man få betala för sjukvården tills Kristofer är inskriven i Sverige igen.

– Han fyller år på fredag, vi hoppas att vi kan komma dit och sjunga för honom då.

– Sista dagen i Kenya öppnade han ögonen och följde oss med blicken.

Se också: Svenska kändisar engagerade sig för Kristofer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.