Kristna i USA snopna efter "domedagen"

Publicerad
Uppdaterad
Harold Camping förutspådde att världen skulle gå under - men hade fel.
Dagen efter är många kristna snopna.
- Jag hade hoppats på det eftersom jag tror att himlen skulle vara mycket bättre än denna jord, säger Keith Bauer från Maryland, USA.
Domedagsprofeten Harold Camping fick stort genomslag för sina uträkningar om att jorden skulle gå under lördagen den 21 maj.
Flera troende tog Camping på orden och förberedde sig under flera månader för jordens undergång. Några hade givit bort alla sina ägodelar, andra åkte på långresor för att vara med nära och kära och det fanns de som tömde sina sparkonton.

"Har inte uppfattat rätt"

En av dem som befarade att jorden skulle förintas var traktorföraren Keith Bauer från Maryland i USA. Han stuvade in hela familjen i en minibuss för en vecka sedan och åkte till Kalifornien - en resa på 500 mil.
- Jag var lite skeptisk, men jag försökte skjuta bort det eftersom jag tror på gud. Jag hade hoppats på det eftersom jag tror att himlen skulle vara mycket bättre än denna jord, säger han enligt AP.
Robert Fitzpatrick befann sin på Times Square i New York när klockan slog sex på lördagskvällen. Han hade spenderat sina egna pengar på att sätta upp reklamblad om jordens undergång. I går kväll var han snopen.
- Jag kan inte berätta vad jag känner just nu. Uppenbarligen har jag inte uppfattat det rätt eftersom vi fortfarande finns kvar, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag