Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristna Asia frias efter dödsstraffet

Asia Bibi dömdes till döden för hädelse. Nu ska hon friges.
”Det enda straffet är döden”. Demonstranter protesterar mot beslutet i Pakistans HD. Foto: REHAN KHAN / EPA / TT

Asia Bibi, 47, anklagades för att ha förolämpat profeten Mohammed.

För detta dömdes hon till döden och har suttit åtta år i fängelse.

Men Pakistans Högsta domstol har just beslutat att släppa henne fri.

Protester har brutit ut och nu väntas Asia och hennes familj fly landet.

Det började med ett bråk mellan grannarna. Asia Bibi och hennes make Ashiq Masih var den enda kristna familjen i den pakistanska byn Ittan Wali i delstaten Punjab.

Asia arbetade ute på fälten och i juni 2009 skördade hon falsabär – en populär frukt på den indiska kontinenten – tillsammans med andra arbetare från byn.

Hon gick för att hämta vatten vid en brunn åt dem och eftersom hon var törstig så tog hon en klunk från den metallbägare hon hittat. Grannarna såg det och det blev gräl.

Uppmanades att konvertera

En del menade att hon som icke-muslim inte borde använda samma dricksbägare som dem, andra ansåg att hon var oren eftersom hon var kristen. Hon uppmanades också att konvertera till islam.

Asia Bibi blev irriterad och påstår sig ha sagt:

– Jag tror på min religion och på Jesus Kristus, som dog på korset för människans synder. Vad gjorde er profet Mohammed för att rädda mänskligheten?

Några av de muslimska grannarna anklagade henne för att ha sagt grövre saker. Det hela slutade med att hon greps av polis och ställdes inför rätta.

Det hör till historien att Pakistan har stränga lagar för just hädelse, som kan handla om allt från att tal illa om profeten Mohammed till att skada religiösa föremål.

Lagarna härstammar från tiden då britterna styrde, men då var straffen i regel lindriga. De har skärpts flera gånger i Pakistan och sedan 1986 är det även möjligt att utfärda dödsstraff.

Första kvinnan som dömts till döden

Det var precis vad domen blev mot Asia Noreen. Hon dömdes 2010 trots stora internationella protester. Hon dömdes att hängas och var den första kvinnan i Pakistan som dömts för detta straff.

Asia Bibi har suttit i fängelse, för det mesta i isoleringscell, sedan domen.Foto: GOVERNOR HOUSE / HANDOUT / EPA / TT

Över 1000 personer har dömts för hädelse sedan 1987, enligt Pakistans människorättskommission. De flesta – över 600 – är muslimer men kristna är överrepresenterade.

De kristna utgör bara 1,6 procent av Pakistans befolkning. Flera blodiga attentat har de senaste åren ägt rum mot kyrkor och kristna mål.

Hädelselagarna har dock i regel starkt folkligt stöd i Pakistan. Ofta utfärdas domarna på bristfällig bevisning och det är inte ovanligt att personliga motsättningar ligger bakom anklagelserna.

Asia Bibi har suttit fängslad sedan 2010, det mesta av tiden har hon suttit i isoleringscell.

Hon har haft en del lokalt stöd, exempelvis från förre guvernören i Punjab, Salman Taseer som öppet försvarade henne 2010. Han fick betala med sitt liv.

 

Guvernör Salman Taseer (höger) blev mördad för sitt försvar av Asia Bibi.

Sköts ihjäl av sin livvakt

Salman Taseer sköts ihjäl av sin livvakt Mumtaz Qadri 2011. Qadri dömdes senare till döden och avrättades, men hyllades av många i Pakistan som en hjälte.

Så Högsta domstolens beslut på onsdagsmorgonen i Pakistan väcker starka känslor i landet. De tre domarna fattade sitt beslut redan för tre veckor sedan men det offentliggjordes först nu.

Chefsdomare Saqib Nisar sa att Asia Bibi kan friges omedelbart, om det inte finns några andra anklagelser emot henne. Han sa också:

– Det är ironiskt att på arabiska så betyder Asia ”syndfull”, men i detta fall så verkar det som om personen - precis som kung Lear säger i Shakespeare - ”mer blivit syndad emot än själv ha syndat”.

Häng henne! Protester mot att Asia Bibis frigivande.Foto: NADEEM KHAWER / EPA / TT

Extra polis har kallats in med anledning av HD:s dom och protester har redan brutit ut. Khadim Rizvi, ledare för ett pakistanskt parti som vill se hårda straff för hädelse har tidigare hotat med att ”paralysera landet på några timmar” om Asia Bibi skulle bli frigiven.

Familjen jublar

Men hennes familj och advokat jublar förstås:

– Detta är fantastiska nyheter för Pakistan och resten av världen, säger hennes advokat Saiful Mulook till Reuters.

Han har också utsatts för hot och betalat ett högt pris för sitt arbete:

– Jag har förlorat min hälsa. Jag lider av högt blodryck, mitt privatliv finns inte mer. Jag måste gömma mig.

Asias make Ashiq Masih fick tillsammans med en av parets döttrar, Eisham, en audiens hos påven i februari i år. Familjen är katolsk.

Eisham sa så här till nyhetsbyrån AFP när beskedet kom att mamma ska friges:

– Jag kommer att krama henne och kommer att gråta och vi kommer att tacka Gud att hon blivit frigiven.

Men familjen planerar att lämna Pakistan. De fruktar att de aldrig kan känna sig säkra i sitt hemland hädanefter. 

Sofie, 43, tog tjänstledigt – swingtradar på börsen

Bästa tipsen: Så får du pengarna att växa • Avslöjar sina bästa affärer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.