Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristina Persson (S) får full lön i ett halvår

Kristina Persson, som tidigare varit både landshövding och vice riksbankschef, var regeringens rikaste minister.Foto: Ylwa Yngvesson

Regeringens rikaste minister Kristina Persson, S, petades före sommaren av Stefan Löfven.

Nu har statsrådsarvodesnämnden beslutat att den 71-åriga ex-ministern ska få full lön, 127 000 kronor i månaden, under sex månader – totalt: 762 000 kronor.

Hade hon varit yngre hade ersättningen blivit den dubbla.

Framtidsminister Kristina Persson utsågs i oktober 2014 till framtidsminister av statsminister Stefan Löfven. Den 25 maj i år petades hon utan att någon ersättare utsågs.

– Jag hade väldigt gärna fortsatt. Det finns väldigt många olika frågor som jag satt i gång och skulle genomföra, sa Persson själv efteråt.

Kristina Persson, som tidigare varit både landshövding och vice riksbankschef, var regeringens rikaste minister.

Familjekoncernen omsätter miljarder

Hennes familj driver koncernen AB Person Invest som 2013 omsatte över fyra miljarder kronor. Familjen har dessutom Sveriges största privata innehav av dryg, drygt 100 000 hektar. Ministern äger själv skog som för ett par år sedan hade ett taxeringsvärde på drygt 9,4 miljoner kronor.

Statsrådsarvodesnämnden beslutade att betala ut 127 000 kronor i månaden för tiden från och med den 25 maj till 24 november 2016. Totalt: 762 000 kronor.

Ändå har den pensionerade ex-ministern ansökt om avgångsersättning.

Statsrådsarvodesnämnden behandlade frågan på sitt sammanträdde förra veckan och beslutade att betala ut 127 000 kronor i månaden för tiden från och med den 25 maj till 24 november 2016. Totalt: 762 000 kronor.

Om Kristina Persson har annan inkomst under den tiden ska denna räknas av från avgångsersättningen, enligt beslutet.

"Ekonomisk trygghet"

Syftet med avgångsersättningen är, enligt statsrådsarvodesnämnden, "att skapa ekonomisk trygghet i den omställningssituation som kan uppstå när uppdraget som statsråd avslutas".

Det konstateras samtidigt i beslutet:

"Ersättningen lämnas månadsvis, vanligen under ett år, med det belopp som motsvarar det arvode som statsrådet fick vid avgången. Om det finns särskilda skäl kan statsrådsarvodesnämnden besluta om en lägre ersättning eller om en kortare eller längre ersättningsperiod. Kristina Persson är 71 år. Mot denna bakgrund beslutar nämnden att ersättningen ska lämnas under sex månader."

23-åriga Urmi säljer sin kropp för 45 kronor på ”Bordell-ön”

Unga kvinnor tvingas till ett liv i exil • Tanzanela, 25: ”Härifrån tar sig ingen ut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.