Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristina Lugns skräck: ”Hemskt obehagligt”

Expressens kulturredaktör minns den svenska poeten och akademiledamoten.
Kristina Lugn berättar om mordhot och hatkampanj.Foto: LIZZIE LARSSON / IBL

Kristina Lugn kände sig utsatt för mordhot och en hatkampanj under den uppslitande fejden i Svenska Akademien.

– Det kommer mordhot, då blir man väldigt rädd, sade hon i maj 2018 när striden rasade som värst.

Expressen har fått tillgång till en aldrig tidigare publicerad intervju där författaren berättar öppenhjärtigt om rädslan för hoten – samtidigt som vänner berättar hur viktig gemenskapen i Akademien var för henne.

Skandalen kring den senare våldtäktsdömde ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault ledde till en djup splittring i Svenska Akademien. Kristina Lugn uppfattades ta ställning för den mest impopulära sidan, falangen med Horace Engdahl i spetsen, i striden mot dem som stod på den ständiga sekreteraren Sara Danius sida.

Det ledde till att Kristina Lugn utsattes för mordhot och för vad hon beskriver som ett drev i främst Dagens Nyheter. Detta enligt vad hon själv berättar för frilansjournalisten Ola Wong i en intervju som var avsedd för Svenska Dagbladet för två år sedan.

Ville inte riskera fler attacker

Men författaren drog tillbaka intervjun för att inte riskera fler attacker i medier och ”hatmejlsgrupper”.

– Det kommer mordhot, då blir man väldigt rädd. Det är hemskt obehagligt, säger Kristina Lugn till Ola Wong i maj 2018.

– Jag har inte sovit i natt. Jag har sedan tidigare en stalker med mordhot som förföljer mig. På grund av henne var jag tvungen att flytta från min lägenhet i Tantolunden. När media skrev att jag bor här hörde den här stalkern av sig. Hon dök upp, det är inte kul, säger hon i intervjun.

Ola Wong hade flera samtal med författaren under våren 2018. Han säger att hon var väldigt pressad och upprörd – och att hon till slut inte ville gå ut med intervjun av rädsla för att utsättas för mer hot och hat.

– Hon kände att hon var utsatt för en kampanj. Hon var rädd för hotbilden. Hon sa att hon kände ångest och hade sömnproblem, säger Ola Wong, i dag kulturredaktör på tidskriften Kvartal.

Ola Wong är kulturredaktör på tidskriften Kvartal.Foto: KVARTAL

Kritisk mot DN

Kristna Lugn uttrycker sig i den två år gamla intervjun mycket kritiskt om Dagens Nyheter och dess kulturchef Björn Wiman. Hon säger att det är ”något kulturhat som väller fram”.

– Björn Wiman är som besatt. DN driver ett drev. Redan i november ville media göra skandal av att jag bor i en fastighet som Akademien äger. Jag ville berätta min sida av det, att det rör sig om en bytesaffär, säger hon och fortsätter:

– Hela DN Kultur har blivit besatt av Svenska Akademien, men det är väldigt lite argument för deras åsikter och de blandar ständigt ihop oss med Jean-Claude Arnault, som jag överhuvudtaget inte känner och som verkar vara en vidrig person.

Björn Wiman säger att han ”avstår från att kommentera”.

Kristina Lugn understryker i intervjun att hon inte vill att det ska se ut som att hon tycker synd om sig själv. Och inte heller som att hon motsätter sig granskning.

Såg Akademien som familj

Hon såg Svenska Akademien som en gemenskap, nästan som sin familj. Därför tog hon splittringen i Akademien mycket hårt och verkade för att den skulle hålla ihop.

Kristina Lugn tog egentligen ingen klar sida i striden som uppstod efter Arnault-skandalen. Men det framstod i medierna som att hon stödde sin gode vän Horace Engdahl. En bild på dem där de båda går och skrattar i Gamla stan i Stockholm under krisen har blivit klassisk. Bilden togs av DN-fotografen Alexander Mahmoud och publicerades i många medier.

https://twitter.com/dagensnyheter/status/992476588892663808?lang=sk

Författaren Per Wästberg var en av Kristina Lugns nära vänner i Akademien. Han förklarar att striden inom Akademien blev ett svårt slag för henne och att hennes främsta önskan var att De Aderton skulle hålla ihop – och att hon därför inte stod på ena eller andra sidan i fejden.

– Hon såg Akademien som sin familj, sin verkliga gemenskap. Därför var hon känslig för när Akademien angreps utifrån. Hon ville ha kvar känslan av att Akademien var stadig mark i hennes ångest, ensamhet och känsla av hemlöshet, säger Per Wästberg.

”Ledsen och missförstådd”

Han säger att Kristina Lugn var mycket upprörd över bilden där hon skrattar tillsammans med Horace Engdahl. Hon skrattade åt något helt annat som inte hade med Akademien att göra, men bilden kom att kopplas till den pågående striden.

– Hon var ledsen och kände sig missförstådd, det var sorgligt och fel. Men hon var van både vid att hyllas och få alla möjliga påhopp. Det gick upp och ner, säger han.

Enligt Per Wästberg blev coronakrisen ett dråpslag för Kristina Lugn. Den ledde till att hon blev isolerad när verksamheten i Akademien upphörde. Hon hade sett mycket fram emot Akademiens planerade resa till Rom i början av mars när de bland annat skulle ha träffat påven – och hon hade tänkt resa trots att hon var fysiskt svag.

Per Wästberg var god vän till Kristina Lugn.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Hon saknade sammankomsterna, framför allt de långa kvällarna på Gyldene Freden. Hon var alltid den sista att gå hem. Hon miste sin enda fasta punkt, det gjorde henne kolossalt deprimerad, säger Per Wästberg och fortsätter:

– Hon gick varje torsdag utan att egentligen någonsin utebli. In i det sista var det hennes livlina. Den brast när coronaviruset gjorde att man måste sitta åldersgruppsmässigt hemma och uggla.

Sammankomsterna viktiga

Också Horace Engdahl betonar att Akademiens torsdagssammankomster var mycket viktiga för Kristina Lugn och förklarar att hon var ”en av de ledamöter som stod mig närmast i mänskligt avseende”.

”Det är sant att Kristina stödde mig på ett personligt plan under de månader då jag i pressen förvandlades till något slags riksbuse … Det satte jag stort värde på”, skriver Horace Engdahl i ett mejl.

”Jag uppfattade det aldrig så att hon skulle ha känt sig hatad därför att hon solidariserade sig med mig. Det kan möjligen ha rört sig om enstaka #metoo-fanatiker, men hennes popularitet var grundmurad och skakades förvisso inte av det”, skriver han.

Horace Engdahl stod Kristina Lugn nära.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

DEN STOPPADE INTERVJUN

Kristina Lugn berättar för journalisten Ola Wong om mordhot och drev under striden i Svenska Akademien i en icke publicerad intervju från maj 2018:

– Det är svårt att prata om det för då är det som att man ifrågasätter att man granskas. Björn Wiman är som besatt. DN driver ett drev. Redan i november ville medier göra skandal av att jag bor i en fastighet som Akademien äger. Jag ville berätta min sida av det, att det rör sig om en bytesaffär.

– Det räcker att jag ska skratta till på Stortorget för att det ska hamna i DN. Det är insinuant. Till slut vet jag inte vad den här krisen handlar om. 

– Jag har inte sovit i natt.  Jag har sedan tidigare en stalker med mordhot som förföljer mig. På grund av henne var jag tvungen att flytta från min lägenhet i Tantolunden. När medier skrev att jag bor här då hörde den här stalkern av sig. Hon dök upp, det är inte kul. 

– Sen är det folk som blir påminda om mig. Jag var väldigt illa omtyckt en period på 90-talet och då blev jag hatad.

– Jag får mejl där de skriver att vi borde allihopa sluta och att nu får det vara nog. Det är inte heller så kul att få. 

– Det kommer mordhot, då blir man väldigt rädd. Det är hemskt obehagligt.

– Man får väldigt konstig uppfattning om vem man är och vad man gör. Det är något kulturhat som väller fram. Det är jättesårande när kolleger säger det.

 – Det är som det evinnerliga argumentet att man måste tåla det här för att man blivit en offentlig person. Jag vill inte få det att framstå att jag tycker synd om mig själv.

– Hela DN Kultur har blivit besatta av Svenska Akademien, men det är väldigt lite argument för deras åsikter och de blandar ständigt ihop oss med Jean-Claude Arnault, som jag överhuvudtaget inte känner och som verkar vara en vidrig person. 

– Men det är jättesvårt att prata om det här för då låter det som om att jag inte accepterar granskning. Men jag tycker att DN har kantrat. De beskriver inte, de måste komplettera sina åsikter med fakta. De bara öser ur sig förakt och okunnighet om vad det innebär att vara med i Svenska Akademien. 

 

 

 

 

 

 

 

Expressens kulturchef Karin Olsson om att författaren och akademiledamoten Kristina Lugn hittad avliden i sitt hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.