Kritisk. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) valde att stödja Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen – något som Akademiledamoten Kristina Lugn kritiserar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNKritisk. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) valde att stödja Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen – något som Akademiledamoten Kristina Lugn kritiserar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritisk. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) valde att stödja Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen – något som Akademiledamoten Kristina Lugn kritiserar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) valde att stödja Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen. Foto: JOHANNES BAH KUHNKE / AP TT NYHETSBYRÅNKulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) valde att stödja Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen. Foto: JOHANNES BAH KUHNKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) valde att stödja Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen. Foto: JOHANNES BAH KUHNKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Kristina Lugns kritik mot  kulturministerns knytblus

Publicerad

Efter att Sara Danius lämnade sin stol i Svenska Akademien, valde hundratals att stödja henne genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen. 

Det gjorde även kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), något som nu kritiseras av ledamoten Kristina Lugn, skriver SVT Nyheter.

Efter att den ständiga sekreteraren, Sara Danius lämnade sin stol i Svenska Akademien, skapades hashtaggen #knytblus i sociala medier. Flera hundratals fotograferade sig själva iklädda Sara Danius signaturplagg för att visa sitt stöd för henne. Något som för vissa också kommit att symbolisera politisk orättvisa och en feministisk kamp

Bland dessa fanns även kulturminister Alice Bah Kuhnke. Som skrev så här på sin Instagram i samband med Sara Danius avgång. 

"En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka i går, betyder minst två steg framåt i dag. Vi går tillsammans!".

Utspelet har fått både positiv och negativ respons. Den negativa kritiken riktas främst mot att ministern tar ställning i en känslig fråga, skriver SVT Nyheter. 

LÄS MER: Hyllningar när Danius lämnade Svenska Akademien 

Ledamoten kritiserar ministerns ställningstagande

Bland kritikerna finns ledamoten Kristina Lugn.

”Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel”, skriver Lugn i ett mejl till Kulturnyheterna.

Kristina Lugn har även skickat ett mejl till regeringskansliet där hon ifrågasätter Alice Bah Kuhnkes ställningstagande för Danius. Hon har dock inte fått något svar, enligt henne själv.

”Hur blev det möjligt att en minister tar initiativet till den s k knytblusprotesten, uppenbarligen utan att ha tagit reda på vad som hänt?”, skriver Lugn bland annat i mejlet.

Kristina Lugn menar också att kulturministern genom sitt utspel bedriver en "opinionsbildande kampanj" mot bland annat henne själv och skriver till SVT:

”Jag är också en kvinna, om ni inte märkt det. Jag tror att det är meningslöst att jag försöker svara på frågor när den ledande folkvalda makthavaren agerar på det sättet”.

Expressen söker kulturminister Alice Bah Kunhke. 

 

LÄS MER: 100-tals forskare kritiserar Akademien 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag