Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristina Lugns kritik mot kulturministerns knytblus

Kritisk. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) valde att stödja Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen – något som Akademiledamoten Kristina Lugn kritiserar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) valde att stödja Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen. Foto: JOHANNES BAH KUHNKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter att Sara Danius lämnade sin stol i Svenska Akademien, valde hundratals att stödja henne genom att bära hennes signaturplagg – knytblusen. 

Det gjorde även kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), något som nu kritiseras av ledamoten Kristina Lugn, skriver SVT Nyheter.

Efter att den ständiga sekreteraren, Sara Danius lämnade sin stol i Svenska Akademien, skapades hashtaggen #knytblus i sociala medier. Flera hundratals fotograferade sig själva iklädda Sara Danius signaturplagg för att visa sitt stöd för henne. Något som för vissa också kommit att symbolisera politisk orättvisa och en feministisk kamp

Bland dessa fanns även kulturminister Alice Bah Kuhnke. Som skrev så här på sin Instagram i samband med Sara Danius avgång. 

"En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka i går, betyder minst två steg framåt i dag. Vi går tillsammans!".

Utspelet har fått både positiv och negativ respons. Den negativa kritiken riktas främst mot att ministern tar ställning i en känslig fråga, skriver SVT Nyheter. 

LÄS MER: Hyllningar när Danius lämnade Svenska Akademien 

Ledamoten kritiserar ministerns ställningstagande

Bland kritikerna finns ledamoten Kristina Lugn.

”Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel”, skriver Lugn i ett mejl till Kulturnyheterna.

Kristina Lugn har även skickat ett mejl till regeringskansliet där hon ifrågasätter Alice Bah Kuhnkes ställningstagande för Danius. Hon har dock inte fått något svar, enligt henne själv.

”Hur blev det möjligt att en minister tar initiativet till den s k knytblusprotesten, uppenbarligen utan att ha tagit reda på vad som hänt?”, skriver Lugn bland annat i mejlet.

Kristina Lugn menar också att kulturministern genom sitt utspel bedriver en "opinionsbildande kampanj" mot bland annat henne själv och skriver till SVT:

”Jag är också en kvinna, om ni inte märkt det. Jag tror att det är meningslöst att jag försöker svara på frågor när den ledande folkvalda makthavaren agerar på det sättet”.

Expressen söker kulturminister Alice Bah Kunhke. 

 

LÄS MER: 100-tals forskare kritiserar Akademien 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!