Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristina Lugn: Tvingar de bort Horace avgår jag med

Kristina Lugn Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Horace Engdahl Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

De är för få för att kunna välja in nya ledamöter.

Avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark har erbjudit sig att återvända – mot kravet att Horace Engdahl avgår.

Men Kristina Lugn avfärdar ultimatumet som kan rädda Svenska Akademien.

"Horace är viktig för Akademien! Jag skulle också avgå om han tvingades göra det." skriver hon i ett mejl till Expressen.

Den drygt 200 år gamla institutionen Svenska Akademien står inför en oviss framtid.

Efter flera månader av kaos där hårda ord och anklagelser har haglat mellan de stridande ledamöterna återstår i dag enbart tio arbetande ledamöter samtidigt som fyra begärt och beviljats formellt utträde och ytterligare fyra är "vilande".

Konsekvensen för Svenska Akademien är att den inte längre är beslutsför. Det krävs att minst tolv ledamöter är närvarande vid möten för att de ska kunna välja in nya personer.

"Det är helt rätt att vi måste vara 12 för ett beslut som det nu aktuella." skriver Akademieledamoten Kristina Lugn i ett mejl.

Peter Englund Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Kristina Lugn sätter stopp för planerna 

Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark som i nuläget valt att inte delta i arbetet öppnade under onsdagen för att återvända - och därmed rädda Akademiens framtid. Motkravet är att Horace Engdahl avgår.

Men Kristina Lugn sätter bestämt stopp för de planerna.

I ett mejl till Expressen förklarar hon att hon kommer lämna Akademien om Horace Engdahl tvingas bort - vilket innebär att det enbart blir elva ledamöter även om de tre avhopparna återvänder.

"Det är både ytterst viktigt att de " avhoppade" återvänder. Och att Horace är kvar. Jag kommer inte att medverka till att han tvingas bort från Akademien. Jag förstår inte det kravet. Så situationen är hopplös, tills någon kommer på en lösning." skriver hon.

Och fortsätter:

"Hoppas att vi kan komma fram till en rimligare lösning, det borde vi klara eftersom vi ju har snille och smak. Den byteshandel de föreslår är varken snillrik eller smakfull, det är min spontana reaktion."

I samband med Akademiens traditionella torsdagsmöte förklarade Horace Engdahl att ha inte har några planer på att lämna Akademien:

– Varför i all världen ska jag lämna Akademien? Den frågan förefaller mig helt absurd, säger han till Dagens Nyheter.

Hovet tillbakavisar möjligheten 

Horace Engdahl hävdade under onsdagen att det är upp till Svenska Akademien att tolka sina regler. Han antydde därmed en lösning för att välja in nya medlemmar.

Kjell Espmark Foto: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN

"Låt oss först som sist fastslå att den som tolkar Svenska Akademiens stadgar är Akademien själv. Vi inhämtar de expertsynpunkter som vi anser oss behöva, men avgörandet ligger hos ledamöterna, ingen annan" skrev han i ett mejl.

Men kungen, som är Svenska Akademiens högsta beskyddare och den enda person som har rätt att ändra i stadgarna, tillbakavisar den möjligheten.

– Svenska Akademien måste själva hitta vägar framåt ur den här krisen.  I paragraf tolv står det klart och tydligt att det krävs tolv ledamöter i Akademien för att välja nya, sa hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare under torsdagen.

Inför torsdagens möte med Akademien kom ledamöterna Jeserp Svenbro och Tomas Riad valde de att inte svara på några frågor av journalisterna. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!