Kristina Wicksell fick ett hotfullt telefonsamtal av en anonym man mitt i natten. Foto: Tomas Gunnarsson

Kristina Wicksell fick ett hotfullt telefonsamtal av en anonym man mitt i natten.

 Foto: Tomas Gunnarsson

Kristina, 25, hotades efter #inteerkvinna

Publicerad

När Kristina Wicksell, 25, skulle lägga sig fick hon ett samtal som chockade och skrämde henne.

Den anonyma mannen skrek och hotade henne – på grund av hennes engagemang under kampanjen #inteerkvinna.

– Det finns så många människor som utsätts för det här nästan dagligen, säger hon.

Under natten mot onsdagen fick 25-åriga Kristina Wicksell ett samtal som skrämde henne. Den anonyma mannen på andra sidan linjen ska ha skrikit, visat nazisympatier och hotat henne.

I samband med kampanjen #inteerkvinna som startades i början av februari var Kristina med och stod upp mot rasismen efter en attack mot ensamkommande flyktingbarn. Kampanjen riktade sig till rasister och nazister som hävdade att man ska jaga flyktingar för att "skydda våra svenska kvinnor".

Hon skrev också en debattartikel med andra kvinnor som deltagit i kampanjen.

Enligt mannen som ringde henne borde hon inte ha gjort det.

Expressen har tagit del av ljudinspelningen från samtalet där mannen förolämpar och hotar Kristina Wicksell.

"Du är en svag kvinna, du behöver bli skyddad", säger han och fortsätter:

"Jag ska sätta en nyckelring i läppen på dig. Du gillar ju att ha saker i läppen."

Mannen visade tydligt att han visste precis var hon bodde och sa följande om att hon ställde upp med namn och bild i kampanjen mot rasism:

"Det var det största misstaget du gjorde."

Uppmanar andra att berätta

Under samtalets gång höll sig Kristina Wicksell lugn. Men när hon la på kröp rädslan fram.

– När han la på kände jag att han kan bo någonstans i närheten och då blev jag rädd. Jag blev orolig om han kommer leta upp andra i kampanjen så jag hörde av mig till alla de som skrev debattartikeln med mig och varnade dem, säger hon.

 

LÄS MER: Vi är inte era kvinnor

 

Efter hot och hat från den anonyma mannen är hon övertygad om att #inteerkvinna fortfarande fyller en viktig funktion i samhället. För Kristina är det viktigt att fortsätta dela med sig av sådana upplevelser.

– Några av oss som har deltagit i kampanjen har blivit hotade av nazister och det bevisar ju vår poäng. Vi har en så lång väg att gå när jag som kvinna inte kan uttala mig om politiska frågor offentligt.

"Det här är vardag för många"

Hon berättade om samtalet i ett inlägg på Facebook, där hon även skriver om vikten av att inte låta hot och hat tysta en i känslor av skam eller rädsla.

– Om man är tyst om det normaliserar man det för sig själv. Man tänker att det kanske inte var så illa, att man kanske hade sagt något så att man förtjänar det. Men det här är inte normalt, säger hon.

Samtidigt vill hon inte att samtalet ska ses som något sensationellt, trots att många som läste om telefonsamtalet reagerade starkt.

– Många var chockade. Men det finns så många människor som utsätts för det här nästan dagligen. Därför måste vi prata mer om det här och jag uppmanar fler att berätta. Det här är vardag för många.

Kristina Wicksell har polisanmält telefonsamtalet från mannen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag