Kristina, 25, hotades efter #inteerkvinna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kristina Wicksell fick ett hotfullt telefonsamtal av en anonym man mitt i natten.
Foto: Tomas Gunnarsson

När Kristina Wicksell, 25, skulle lägga sig fick hon ett samtal som chockade och skrämde henne.

Den anonyma mannen skrek och hotade henne – på grund av hennes engagemang under kampanjen #inteerkvinna.

– Det finns så många människor som utsätts för det här nästan dagligen, säger hon.

Under natten mot onsdagen fick 25-åriga Kristina Wicksell ett samtal som skrämde henne. Den anonyma mannen på andra sidan linjen ska ha skrikit, visat nazisympatier och hotat henne.

I samband med kampanjen #inteerkvinna som startades i början av februari var Kristina med och stod upp mot rasismen efter en attack mot ensamkommande flyktingbarn. Kampanjen riktade sig till rasister och nazister som hävdade att man ska jaga flyktingar för att "skydda våra svenska kvinnor".

Hon skrev också en debattartikel med andra kvinnor som deltagit i kampanjen.

Enligt mannen som ringde henne borde hon inte ha gjort det.

Expressen har tagit del av ljudinspelningen från samtalet där mannen förolämpar och hotar Kristina Wicksell.

"Du är en svag kvinna, du behöver bli skyddad", säger han och fortsätter:

"Jag ska sätta en nyckelring i läppen på dig. Du gillar ju att ha saker i läppen."

Mannen visade tydligt att han visste precis var hon bodde och sa följande om att hon ställde upp med namn och bild i kampanjen mot rasism:

"Det var det största misstaget du gjorde."

Uppmanar andra att berätta

Under samtalets gång höll sig Kristina Wicksell lugn. Men när hon la på kröp rädslan fram.

– När han la på kände jag att han kan bo någonstans i närheten och då blev jag rädd. Jag blev orolig om han kommer leta upp andra i kampanjen så jag hörde av mig till alla de som skrev debattartikeln med mig och varnade dem, säger hon.


LÄS MER: Vi är inte era kvinnor


Efter hot och hat från den anonyma mannen är hon övertygad om att #inteerkvinna fortfarande fyller en viktig funktion i samhället. För Kristina är det viktigt att fortsätta dela med sig av sådana upplevelser.

– Några av oss som har deltagit i kampanjen har blivit hotade av nazister och det bevisar ju vår poäng. Vi har en så lång väg att gå när jag som kvinna inte kan uttala mig om politiska frågor offentligt.

"Det här är vardag för många"

Hon berättade om samtalet i ett inlägg på Facebook, där hon även skriver om vikten av att inte låta hot och hat tysta en i känslor av skam eller rädsla.

– Om man är tyst om det normaliserar man det för sig själv. Man tänker att det kanske inte var så illa, att man kanske hade sagt något så att man förtjänar det. Men det här är inte normalt, säger hon.

Samtidigt vill hon inte att samtalet ska ses som något sensationellt, trots att många som läste om telefonsamtalet reagerade starkt.

– Många var chockade. Men det finns så många människor som utsätts för det här nästan dagligen. Därför måste vi prata mer om det här och jag uppmanar fler att berätta. Det här är vardag för många.

Kristina Wicksell har polisanmält telefonsamtalet från mannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.