Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristian "Varg" Vikernes släpps

Foto: Mæhlum,Ingun A.

Varg Vikernes, 40, släpps fri, efter att ha suttit anhållen sedan i tisdags misstänkt för att ha planerat ett terrorattentat.

Åklagaren har inte hittat tillräckliga bevis för att begära honom häktad.

– Mot bakgrund av de fakta som lagts fram är steget väldigt långt till ett eventuellt terrordåd, säger hans advokat Julien Freyssinet RTL

Det var på tisdagsmorgonen som den norske blackmetalmusikern och ultranationalisten greps i sitt hem i mellersta Frankrike tillsammans med sin fru Mari Carchet.

Orsaken: Han sades planera ett terrordåd.

På sitt band Burzums hemsida hade Vikernes publicerat flera brev, där han uttryckt antisemitiska och rasistiska åsikter samt uppmanat fransmän att rösta på det nationalistiska partiet Front National.

RTL beskriver honom som en av Anders Behring Breiviks lärjungar, något Vikernes själv tillbakavisar i ett av sina öppna brev:

"Till Breivik kan jag bara säga att jag hoppas att du dödar dig själv. Du har dödat fler norrmän än hela Norges muslimska befolkning gjort på 40 år".

Sattes under span

Länge hade fransk säkerhetspolis Varg Vikernes under uppsikt, och när de registrerat att Mari Carchet köpt ut fyra skjutvapen slog de till mot parets hus i Salon-la-Tour.

Vikernes anhölls misstänkt för att planera ett terrordåd.

Inrikesminister Manuel Valls sade på tisdagen att något mål ännu inte identifierats, men att polisen agerat i "preventivt syfte" skriver RTL.

Trots en stor razzia mot parets hem på onsdagen saknade åklagaren tillräckliga bevis för att häkta paret.

Vapnen hade frun köpt lagligt, då hon är med i en skytteförening.

På torsdagen släpptes de.

– Mot bakgrund av de fakta som lagts fram är steget väldigt långt till ett eventuellt terrordåd, säger Vikernes advokat Julien Freyssinet till RTL.

Vikernes har tidigare dömts att avtjäna ett 21 år långt straff för att ha knivmördat en bandmedlem, samt anlagt ett antal kyrkobränder.

2009 släpptes han fri efter att ha suttit 16 år i fängelse.