Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristian Gidlund död - han blev 29 år gammal

journalisten och musikern Kristian Gidlund öppenhjärtigt om sin kamp mot cancern på sin blogg "I kroppen min". På tisdagseftermiddagen gick Kristian Gidlund bort. Han blev 29 år gammal.
Foto: Cornelia Nordström

I sin blogg "I kroppen min" skrev journalisten och musikern Kristian Gidlund öppenhjärtigt om sin obotliga cancer och hans berättelse fick stor uppmärksamhet.

På tisdagseftermiddagen orkade hans kropp inte längre kampen mot sjukdomen.

"Men vad hans fiende inte visste var att den angripit en människa med ett mycket stort hjärta, ett hjärta som rymde oändligt med kärlek till de sina", skriver familjen på Kristian Gidlunds blogg.

Det var strax före midnatt på tisdagen som familjen kom med beskedet att Kristian Gidlund har gått bort. På Gidlunds blogg skriver de:

”Tisdagen den 17 september strax före klockan 15 tystnade Kristians penna. Kampen har varit hård och på alla sätt ojämn. Men vad hans fiende inte visste var att den angripit en människa med ett mycket stort hjärta, ett hjärta som rymde oändligt med kärlek till de sina.”

Kristian Gidlund var journalist och även känd som trummis i gruppen Sugarplum Fairy. I mars 2011 fick han beskedet att han hade magsäckscancer.

– Först uppfattade jag orden som ett dåligt skämt. Sedan rämnade verkligheten, säger Kristian Gidlund i sitt "Sommar" i P1" som sändes tidigare i år.

Gidlund fick cellgifter och tumören opererades bort. Men han hann aldrig bli friskförklarad.

– Den här gången bedömde läkarna att de inte kunde göra något, allt var en fråga om tid. Jag lever därför som under ett konstant mordhot. Utan paus ser jag det glittra i lasersiktet över mitt bröst, säger Kristian Gidlund i sitt sommarprat och berättar också:

– Vid sidan av den fysiska prövningen blev den mentala biten allt svårare att hantera. Redan efter några dagar tröttnade jag på att konstant berätta vad som hände i min kropp, mitt liv och mina tankar.

Det var också i det mörkret som idén till en blogg föddes. Tanken var att ventilera känslor, men bloggen skulle också vara en mötesplats för nära och kära, en möjlighet att kommunicera när orken att prata inte fanns där.

"Kram din pappa som aldrig fanns"


Gidlund.
Foto: Foto: Eva Tedesjö / Dn / Scanpix

Kristian Gidlund skrev länge blogginlägg om sin kamp mot cancern. I ett av de sista, från början av september, konstaterade han:

"Vår berättelse närmar sig sitt slut. Och vår figur klamrar sig fast på vrakets krutdurk på det öppna havet. Molnen hopar sig. Från och med nu blir allt han skriver korta fragment som han ristar in i tunnans trä."

I sitt "Sommar" berättade Kristian Gidlund om ett brev utan avsändare som han lagt på postlådan. I det skrev han om sin längtan efter barn och sorgen att han inte hann bli pappa.

– Jag vill att du ska veta att jag älskar dig, det kommer jag alltid att göra. Kram din pappa som aldrig fanns.

Kristian Gidlunds "Sommar i P1" hyllades av många för hans ärliga berättelse om sin kamp.

"Respons på att det spelar roll och förändrar många"

Efter programmet hälsade Kristian Gidlund via sin producent Lena Tideström-Sagström att han blivit rörd över alla fantastiska kommentar och all kärlek som nått honom. I april träffade Expressen Kristian Gidlund som utkommit med "I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början". Cecilia Hagen frågade då:

Det flesta av oss har, liksom jag, svårt att tala om det här ämnet. Varför, tror du? 


Sommaren 2012.
Foto: Foto: Jens L'Estrade

- Frågan är svaret. Du törs knappt säga "döden", du säger "det här ämnet" i stället. Det är ungefär som i berättelserna om Harry Potter. Där får ingen säga namnet på en viss trollkarl, för gör man det så åkallar man honom. Det är som om vi alla grundlurat oss själva att nämner vi döden så kommer den, pratar vi inte om den så kanske den glömmer bort oss. Men det gör den inte och vi gör den till en demon genom att aldrig tala om den.

Någon vecka senare belönades Kristian Gidlund för sitt uppriktiga sätt att skriva om kampen mot cancern av föreningen Cancer- och trafikskadades riksförbunds. Gidlund sa att det kändes som en "komplimang och en bekräftelse", men att han samtidigt hade svårt att ta till sig berömmet.

- Det är svårt att förstå, men jag får mycket respons på att det spelar roll och förändrar många.

"Handlar om att jag ser ett Sverige förändras"

I slutet av augusti  tvingades Sugarplum Fairy ställa in två spelningar i hemstaden Borlänge.

I ett pressmeddelande berättade man att Gidlund var för sjuk för att stå på scen.

"Eftersom vi aldrig skulle göra ett framträdande som Sugarplum Fairy utan Kristian måste vi därför ställa in konserterna i Borlänge", sa sångaren Viktor Norén och fortsatte:

"Det viktigaste för Kristian just nu och för alla i hans närhet, vilket inkluderar alla i Sugarplum Fairy, är att han får vara hemma med sin familj och lägga all sin energi och tid på att vila och sin hälsa."

"Otroligt trevliga gentlemannen"

Pelle Lidell är musikförläggare och tidigare medlem i "Idol"-juryn. Han gav Sugarplum Fairy skivkontrakt 2002 efter att ha hört dem spela.

– Jag pratade med Viktor Norén i lördags och då sa han att det vara nära, då började läppen att darra, säger Pelle Lidell och fortsätter:

– För mig kan jag bara säga att det har varit en ynnest och en ära att lära känna den här otroligt trevliga gentlemannen och jag hoppas att han färdas vidare.

Kristian Gidlund berättade i intervjun med Expressen att han mer och mer märkt att hans liv inte dikterats av rädsla, att han tror att det är bra om det kan smitta av sig. Gidlund berättade också hur han såg på sin bok och vilken betydelse den kan ha.

- Den handlar om att jag ser ett Sverige förändras och att jag inte tycker om utvecklingen. Jag ser hur Sverigedemokraterna ibland påstås vara vårt tredje största parti. De pratar om ett tydligt vi och dom och att vi inte ska beblanda oss, min bok handlar om motsatsen, att vi ska se varandra och komma närmare varandra, ta hjälp av varandra, hitta styrka i gemenskapen.

I Kristian Gidlunds blogg går det att läsa:

"Med detta inlägg, som blir det sista, så vill vi i Kristians närmaste familj tacka för det stora stöd som visats honom genom denna blogg. Vi önskar nu att få sörja och bearbeta Kristians minne i stillhet."

Kristian Gidlund blev 29 år gammal. Lyssna på hans omtyckta och beundrade "Sommar i P1" här intill.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.