Kristian, 28, fångade rymmarormen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
DÖDLIGT GIFTIG. Den lilla monokelkobran som satt skräck i ett helt hus i Sundsvall hittades i går. Det var ormexperten Kristian Saukkonen som plockade fram rymmarormen under golvet. "Man ska ha en fruktansvärd respekt för den," säger Kristian.
Foto: MICHAEL

SUNDSVALL. Den livsfarliga monokelkobran spänner skölden bakom huvudet.

Det betyder att den är beredd att gå till attack.

  Man får inte vara rädd när man håller på med det här, säger Kristian Saukkonen, 28, som fångade rymmarormen.

Sundsvalls hjälte Kristian Saukkonen, som kommer från Horndal norr om Avesta, står i lägenheten på Nackstavägen där kobran kom lös. Som kobraexpert blev han inkallad när paniken spred sig.

Hål intill en isoleringsplåt

 Kristian visar oss ormen som han nyss drog fram ur ett hål i golvet. Han använde sin "ormkrok", ett specialverktyg för experter. Tidigare var ormen lugn och spak. Nu "sköldar" den – en varning till oss. – Vi gick igenom lägenheten flera gånger och kunde inte hitta något. Men ormens ägare hade sett i vilken riktning ormen försvann. Och där fanns ett litet hål intill en isoleringsplåt. Här låg kobran - under golvet.Folk från bostadsbolaget bilade upp golvet – och plötsligt syntes kobrans stjärt. – Jag fick tag i den med kroken och drog fram den, berättar Kristian.

Charmiga och vackra

 Kobran är sex månader och cirka 55 centimeter lång. Som fullvuxen blir den upp till 1,70 meter. – Man ska ha en fruktansvärd respekt för den, säger Kristian. Den är ju dödligt giftig. Hemma i Horndal har Kristian fyra egna kobror. – Det är djur jag älskar, säger han. Hur kan man älska kobror? – De är mycket speciella. De är fruktansvärt charmiga och dessutom väldigt, väldigt vackra. Ormens ägare har beslutat att skänka alla sina åtta ormar till Skansen-akvariet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.