Åsa Waldau, 43, är storasystern till Alexandra Fossmo, som mördades i Knutby. Åsa Waldau har även kallats "Kristi Brud" i medierna. Är sedan 1992 verksam i Knutby församling, de senaste åren som pastor. Har gett ut skivan "Mitt hjärta" som släpptes 2005 samt boken "Kristi brud - vem ska man lita på?". Grundade Gränsta Spa i Gränsta i Knutby, som drivs av församlingen. Foto: Roger Vikström
Åsa Waldau, 43, är storasystern till Alexandra Fossmo, som mördades i Knutby. Åsa Waldau har även kallats "Kristi Brud" i medierna. Är sedan 1992 verksam i Knutby församling, de senaste åren som pastor. Har gett ut skivan "Mitt hjärta" som släpptes 2005 samt boken "Kristi brud - vem ska man lita på?". Grundade Gränsta Spa i Gränsta i Knutby, som drivs av församlingen.  Foto: Roger Vikström

Kristi brud hoppar av från Knutby

Publicerad
Uppdaterad
Åsa Waldau, 43 - "Kristi brud" - har tröttnat på att vara pastor i Knutbyförsamlingen. Nu säger hon upp sig. På lördag ska hon släppa nyheten för de drygt 90 församlingsmedlemmarna. - Åsa har funderat över livet. Hon känner att hon vill gå vidare, säger pastorn och föreståndaren Kim Wincent till Expressen.
Åsa Waldau kom till Filadelfiaförsamlingen i Knutby 1993 sedan hon blivit osams med församlingen i Uppsala.
Men det var först i januari 2004 som hon blev "Kristi brud" med svenska folket.
Då blev hennes lillasyster Alexandra Fossmo, 23, mördad av församlingsmedlemmen Sara Svensson - på inrådan av Alexandras man Helge Fossmo.

"Slutit sig ännu mer"

Hennes svåger Daniel Linde, som bodde i ett grannhus, träffades av två skott, men överlevde.
Åsa Waldau har satt sin prägel på Knutbyförsamlingen - en sluten sekt, enligt många belackare.
- Efter Knutbydramat har de slutit sig ännu mer, säger en person med insyn.
- När Åsa Waldau slutar kommer församlingen att rasa ihop, säger en annan nära församlingen.
Åsa Waldaus avhopp, som omgärdas av hemlighetsmakeri, kommer inte helt oväntat.
Hon har byggt upp ett spa i Knutby, hon har spelat in en skiva, skrivit en bok och härom kvällen uppträdde hon på nattklubben Spy Bar på Stureplan i Stockholm.

Vill inte prata

Åsa Waldau vill inte säga något om avhoppet. Hennes presskontakt Kristina Kuling säger:
- Åsa vill inte prata förrän på lördag, allt måste få ha sin gilla gång.

"Hon är en idéspruta"

Föreståndaren Kim Wincent bekräftar dock att Åsa Waldau vill gå vidare i livet.
- Åsa har en stor initiativkraft och hon har skapat det mesta som vi håller på med i församlingen. Vi får försöka förvalta det som Åsa har byggt upp. Hon är en visionär och idéspruta - det är kanske inte så konstigt att hon vill gå vidare. Det är naturligt.
- Jag vill inte gå in på vad hon ska göra - hon har så mycket på gång, säger Kim Wincent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag