Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristi brud: "Han skulle krossa mig"

Hotad. Åsa Waldau hävdar att morddömde Helge Fossmo ringt henne från Kumlaanstalten. Det tillbakavisas dock av Fossmos advokat Anton Strand: "Han har aldrig kontaktat henne sedan han blev häktad", menar han.
Foto: Cornelia Nordström

Helge Fossmo hotade Åsa Waldau, även kallad Kristi brud, och hennes mamma inifrån Kumla-anstalten.

Det hävdar Åsa Waldau.

- Han skulle krossa mig, säger den förra pastorn.

I januari är det tio år sedan skotten i Knutby skakade det lilla samhället. När Åsa Waldau, 47, förlorade sin älskade lillasyster.

Sedan dess har Åsa Waldau försökt bygga upp sitt liv igen med hjälp av stöd från vänner och familjen.

Men inifrån fängelset har Helge Fossmo fortsatt föra över skulden på "Kristi brud".

"För mig är det ett hot"

- Det är fruktansvärt att leva under, för mig är det ett hot, en obehaglig upplevelse som skrämmer mig. Jag vet inte vad Helge hade för plan och jag vill inte lägga nån energi på honom för att försöka förstå, säger Åsa Waldau.

Enligt henne har Helge Fossmo dessutom kontaktat henne, kort efter att han dömdes för inblandning i mordet på hennes syster.

- Ja, han skulle krossa mig.

Hur har du hört det?

- Han ringde från fängelset och sa det. Han har ringt till min mamma också. Jag får ont i magen varje gång jag tänker på det. En 70-årig kvinna som har lidit så mycket.

Men det var den hälsningen han hade "Jag ska krossa dig"? Och när var detta?

- Ja. Han ringde när han var dömd, från Kumla. Jag vill inte berätta vad han sa till mamma för det är så hemskt, men det handlade om att försäkringspengarna efter Sannas död inte gick till honom. Det är så otäckt att tänka på. Åren går men känslorna försvinner inte och det här är äckligt.

Helge Fossmos advokat, Anton Strand, har ringt upp sin klient för att han skulle kunna bemöta påståendena.

"Fullständiga påhitt"

Enligt honom är de "fullständiga påhitt".

- De är fullständigt grundlösa och det är ren och skär lögn. Han har aldrig kontaktat henne sedan han blev häktad, varken telefonledes eller brevledes, säger Anton Strand.

Han säger också att det inte skulle vara möjligt för Fossmo att ringa henne, även om han ville, eftersom reglerna på anstalten är mycket tydliga.

- Han kan bara ringa personer som han får telefontillstånd från kriminalvården att ringa. De har beviljat honom en lista och han måste ansöka om varje telefonnummer. Han är ju dömd för inblandning i mord på hennes syster, det gör henne till målsägande i förhållande till honom. Därför skulle han aldrig få tillstånd att ringa henne från kriminalvården, säger Strand.

Åsa Waldau vill inte bemöta svaren från Helge Fossmos advokat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.