Hotad. Åsa Waldau hävdar att morddömde Helge Fossmo ringt henne från Kumlaanstalten. Det tillbakavisas dock av Fossmos advokat Anton Strand: "Han har aldrig kontaktat henne sedan han blev häktad", menar han. Foto: Cornelia Nordström
Hotad. Åsa Waldau hävdar att morddömde Helge Fossmo ringt henne från Kumlaanstalten. Det tillbakavisas dock av Fossmos advokat Anton Strand: "Han har aldrig kontaktat henne sedan han blev häktad", menar han.  Foto: Cornelia Nordström

Kristi brud: "Han skulle krossa mig"

Publicerad

Helge Fossmo hotade Åsa Waldau, även kallad Kristi brud, och hennes mamma inifrån Kumla-anstalten.

Det hävdar Åsa Waldau.

- Han skulle krossa mig, säger den förra pastorn.

I januari är det tio år sedan skotten i Knutby skakade det lilla samhället. När Åsa Waldau, 47, förlorade sin älskade lillasyster.

Sedan dess har Åsa Waldau försökt bygga upp sitt liv igen med hjälp av stöd från vänner och familjen.

Men inifrån fängelset har Helge Fossmo fortsatt föra över skulden på "Kristi brud".

"För mig är det ett hot"

- Det är fruktansvärt att leva under, för mig är det ett hot, en obehaglig upplevelse som skrämmer mig. Jag vet inte vad Helge hade för plan och jag vill inte lägga nån energi på honom för att försöka förstå, säger Åsa Waldau.

Enligt henne har Helge Fossmo dessutom kontaktat henne, kort efter att han dömdes för inblandning i mordet på hennes syster.

- Ja, han skulle krossa mig.

Hur har du hört det?

- Han ringde från fängelset och sa det. Han har ringt till min mamma också. Jag får ont i magen varje gång jag tänker på det. En 70-årig kvinna som har lidit så mycket.

Men det var den hälsningen han hade "Jag ska krossa dig"? Och när var detta?

- Ja. Han ringde när han var dömd, från Kumla. Jag vill inte berätta vad han sa till mamma för det är så hemskt, men det handlade om att försäkringspengarna efter Sannas död inte gick till honom. Det är så otäckt att tänka på. Åren går men känslorna försvinner inte och det här är äckligt.

Helge Fossmos advokat, Anton Strand, har ringt upp sin klient för att han skulle kunna bemöta påståendena.

"Fullständiga påhitt"

Enligt honom är de "fullständiga påhitt".

- De är fullständigt grundlösa och det är ren och skär lögn. Han har aldrig kontaktat henne sedan han blev häktad, varken telefonledes eller brevledes, säger Anton Strand.

Han säger också att det inte skulle vara möjligt för Fossmo att ringa henne, även om han ville, eftersom reglerna på anstalten är mycket tydliga.

- Han kan bara ringa personer som han får telefontillstånd från kriminalvården att ringa. De har beviljat honom en lista och han måste ansöka om varje telefonnummer. Han är ju dömd för inblandning i mord på hennes syster, det gör henne till målsägande i förhållande till honom. Därför skulle han aldrig få tillstånd att ringa henne från kriminalvården, säger Strand.

Åsa Waldau vill inte bemöta svaren från Helge Fossmos advokat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag