Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Kristi brud" fick sparken

Åsa Waldaus engagemang i vissa av ungdomarna i sin gamla församling ledde till att hon fick lämna posten som barnpastor.
Bakom den stängda sovrumsdörren i Uppsalalägenheten höll "Kristi brud" långa nattliga själavårdsseanser med tonåriga pojkar och flickor som såg henne som sin ledare.
Andra ungdomar mobbades ut som mindre värda.
Pastor Kent Kramnell berättar för Expressen om Kristi Bruds nattliga seanser med ungdomar i församlingen i Uppsala.
Nu avslöjas sanningen om hur Åsa Waldau sparkades ut från pingstförsamlingen i Uppsala och flydde till Knutby. I dag hörs Åsa Waldau, "Kristi brud", som målsägande i mordrättegången i Uppsala tingsrätt. Nu berättar för första gången ledningen för pingstkyrkan i Uppsala vad som egentligen hände när man 1993 sparkade ut Åsa Waldau - händelsen som ledde till att hon tog över församlingen i Knutby. - Fröet till det som hänt i Knutby sådde Åsa Waldau redan under sin tid i Uppsala, säger Kent Kramnell, som i dag jobbar som församlingskonsult inom pingstkyrkan.

Åsa sparkades ut

Han var 1993 med och fattade beslutet att sparka ut Åsa Waldau. - Åsa hade anställts som barnpastor, men vi märkte snabbt att det var en uppgift hon inte kände för. Hon hade inte sitt hjärta med i arbetet med barnen, hon ville arbeta med lite äldre ungdomar, säger Kent Kramnell. Församlingsledningen såg hur en grupp på ett tiotal ungdomar alltmer tydde sig till henne. - De såg upp till henne och uppfattade henne som en stark och viktig ledare. De blev väldigt intima med henne. Församlingsledningen försökte stoppa Åsa Waldau genom att införa en åldersgräns för henne. - Vi bestämde att Åsa inte fick arbeta med ungdomar äldre än 13 år, säger Kent Kramnell. Flera personer inom församlingen beskriver för Expressen hur en alltmer sluten och hängiven ungdomsgrupp formerades kring ledarinnan. - Det var inte riktigt som det skulle vara, säger pastor Kramnell.

På besök hela nätterna

Åsa Waldau höll öppet hus för sina lärjungar hemma i lägenheten. - De var väldigt mycket hemma hos henne, och länge. De kunde vara där hela nätterna, säger Kent Kramnell. En av ungdomarna i den innersta kretsen var den 16-årige Patrik Waldau från Knutby. När Åsa tvingades bort från församlingen flyttade hon hem till familjen Waldau i Knutby, där hon av vissa togs emot som en profet. Tre år senare gifte hon sig med den tio år yngre Patrik Waldau.

Alla var inte välkomna

Ungdomar som fanns med i Filadelfiaförsamlingens ungdomsgrupp i Uppsala berättar hur Åsa på kvällarna stängde in sig i sovrummet med sina favoriter. - Vi andra fick stanna utanför eller gå hem. Vi fick veta att vi inte dög. För flera ungdomar satte avvisandet djupa spår, som smärtar än i dag. - Hon hade sina favoriter, de som stod henne allra närmast. Dem älskade Gud. Sen var det andra som inte fick vara med, som var mindre värda, berättar en av dem. Flera ungdomar talar om att umgänget i Åsas grupp blev "väldigt intensivt". - De umgicks nästan hela tiden. Åsa lyssnade verkligen. Hon fick dem att känna sig betydelsefulla. Hon brydde sig verkligen om dem. Andra reagerade på intimiteten: - Det var ett väldigt kramande hela tiden. Man tänkte ibland att "men hallå, du är ju gift", säger en ung kvinna som var aktiv i ungdomsgruppen.

Skapade en spricka

Åsa Waldaus engagemang i ungdomarna höll på att skapa en allvarlig spricka i Filadelfiaförsamlingen. - De har ju föräldrar också, det påverkade mycket inom församlingen, säger Kent Kramnell. Skilsmässan mellan Åsa och hennes dåvarande make gav församlingen en möjlighet att bli av med henne. 1993 tvingades hon bort. - Tekniskt sett sa hon upp sig själv, men det var ju på vår uppmaning. Hon hade inte det förtroendet längre att kunna vara en duglig kraft som pastor, säger Kent Kramnell. Han säger att han känner igen mycket av det som nu kommit fram om hur Åsa Waldau styrt församlingen i Knutby från hennes tid som pastor i Uppsala. - Framför allt sättet att knyta ungdomar till sig, att få dem nära sig. Och hur hon överför sin egen svartvita världsbild till dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.