"Kristi brud" Åsa Waldau skiljer sig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åsa Waldau, även kallad "Kristi brud", skiljer sig från maken Patrik.
Foto: Cornelia Nordström
Åsa Waldau.
Foto: Cornelia Nordström

Åsa Waldau, känd som "Kristi brud" och pastor i Knutby, skiljer sig från maken Patrik.

Det berättar Aftonbladet.

– Det finns ingen osämja mellan oss, men vi har vuxit ifrån varandra, säger Patrik Waldau till Aftonbladet.

Den 10 januari 2004 blev den kristna församlingen i Knutby utanför Uppsala rikskänd. Då sköt barnflickan Sara Svensson ihjäl Helge Fossmos hustru Alexandra och skottskadade grannen Daniel Linde. Mordet och mordförsöket anstiftades av Fossmo som dömdes till livstids fängelse. Barnflickan Sara Svensson dömdes till sluten psykiatrisk vård.

Skilsmässa efter 22 år

Åsa Waldau, pastor i församlingen, befann sig vid mordet i London. Hon spelade en ledande roll i församlingen, som hon lämnade fem år efter mordet. I dag ägnar hon sig bland annat åt sin konst.

Nu har Åsa Waldau och hennes make Patrik ansökt om skilsmässa efter 22 års äktenskap, avslöjar Aftonbladet.

– Vårt liv har varit mycket speciellt sedan 2004. Det finns ingen osämja mellan oss, men vi har vuxit ifrån varandra, säger Patrik Waldau till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag har både kärlek och respekt till henne på många plan, men vi behöver båda två gå vidare i livet. På den grunden har vi fattat detta beslut.

Lämnar uppdrag

Även Patrik Waldau är aktiv i församlingen. Enligt Aftonbladet har han fått lämna sin post i styrelsen på grund av skilsmässan.

I en intervju i Expressen 2013 sa Åsa Waldau att hon har kvar sin tro, men lämnat alla uppdrag.

- Just nu är jag inte i några offentliga sammanhang alls. Jag går inte till kyrkan heller, jag vill inte det. Om jag ska kunna rehabiliteras från något så omänskligt, behöver jag ett avbrott helt. Jag tror på Gud, men jag tror inte på människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.