Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristerssons väntan – på möte med Erdogan

Utrikesministern deltog vid Natomötet i Oslo.
Ulf Kristersson.
Foto: ANDREEA ALEXANDRU / AP TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson tillsammans med Moldaviens president Maida Sandu.
Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

Natochefen Jens Stoltenberg ska inom ”en nära framtid” resa till Turkiet för att prata om Sveriges medlemskap i Nato med president Erdogan.

När, hur och med vilka medresenärer står inte helt klart.

– Jag håller nära kontakt med Stockholm, säger han.

Stoltenberg pratade med Erdogan för två dagar sedan och har fått en formell inbjudan till Ankara, berättar han på en presskonferens som avslutar Natos informella utrikesministermöte i Oslo.

– Våra staber ser nu över det praktiska när det gäller exakta datum, säger generalsekreteraren.

– Planen är att åka ensam, men jag är också säker på att det kommer att finnas andra format där Sveriges politiska ledarskap engageras.

Jens Stoltenberg poängterar att Turkiet, likt de andra Natoländerna, har bjudit in Sverige till alliansen. Under det år där Sverige har sökt uppfylla åtaganden gentemot Turkiet har generalsekreteraren haft många telefonsamtal och möten för att föra processen framåt, understryker han.

– Vi har gått igenom en valperiod i Turkiet och då har kontakterna inte varit lika nära och intensiva, men nu när valet är över så tycker jag att det är viktigt att återstarta dialogen och processen, säger han.

Tidpunkt för besök oklart

Jens Stoltenbergs besked gläder Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) som ser väldigt positivt på besöket.

– Det är naturligtvis viktigt och angeläget att det tas många kontakter med Turkiet och Ungern från Nato, och generalsekreteraren är ju alliansens främste företrädare så det är väldigt positivt, säger han till Ekot i Sveriges Radio i Oslo.

Billström väntar för närvarande på återkoppling från Turkiet om ett formellt möte länderna emellan. Det ska hållas inom ramen för det trepartsavtal som Sverige, Finland och Turkiet ingick förra sommaren.

– Där kommer både Sverige, Finland och Turkiet att träffas dessutom, alla tre parter som ingick det här trilaterala memorandumet, och där finns då möjligheten att jämföra hur processen har sett ut och hur man ser på det från turkisk sida i förhållande till vad vi har gjort, sade den svenske utrikesministern i en intervju med TT på torsdagsmorgonen.

Kristersson: ”Beredda diskutera”

Statsminister Ulf Kristersson kommer att ägna mycket av tiden under torsdagens toppmöte i Moldavien åt Natofrågan.

– Jag kommer att prata med alla Natoallierade som på olika sätt vill veta hur de kan hjälpa till. Det är väldigt många som ställer frågan och jag säger att vi är glada för deras stöd och att man väldigt gärna får fortsätta att understryka vikten av att det här går fort, säger Kristersson på plats utanför Chisinau.

När Kristersson får chans att prata med president Erdogan är dock oklart.

– Vi har haft kontakter. Jag har gratulerat förstås till valresultatet och vi har haft kontakter på tjänstemannanivå, så vi står beredda att diskutera med Turkiet, precis vilken dag som helst. Och det vet Turkiet om, säger statsministern.

– Om de kommer hit kommer jag självklart att prata Nato även här, men det tror jag inte vi vet ännu.

På väg ut från torsdagens EPG-toppmöte i Moldavien håller Kristersson dörren öppen för att rentav personligen vara med på den turkiska ceremonin i helgen.

– Vi återkommer i den frågan. Vi har fått en inbjudan och vi har en bra plan, säger statsministern utan att vilja gå in på fler detaljer.


Macrons varning: ”Tiden på Rysslands sida”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.