Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristerssons vädjan – till S-väljare inför valet

Moderaternas partiledare talar om vittnena under partistämman.
Ulf Kristersson höll tal under helgens M-stämma.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oppositionsledaren Ulf Kristersson vädjar till socialdemokratiska väljare att rösta på Moderaterna i valet nästa höst. I sitt tal på den pågående stämman i Helsingborg lovade han eventuella blockbytare att ”få ordning på Sverige”.

– Vi ska fokusera på de riktigt stora problemen och steg för steg ta tillbaka kontrollen, säger Kristersson.

Moderaterna har gjort egna undersökningar som visar att det finns 150 000 socialdemokratiska väljare som nu anser att Sverige är på väg åt fel håll och som skulle kunna lockas över till Moderaterna. Enligt SCB:s mätningar har de redan erövrat cirka 50 000 sympatisörer från Socialdemokraterna sedan förra valet, men det lär behövas fler för att vinna det kommande.

– De som av tradition röstar på Socialdemokraterna för att de tycker att Socialdemokraterna är bra på att styra landet, de borde överväga att låna sin röst till oss i ett eller två val och ge oss chansen att lösa de problem som den här regeringen inte klarar av att lösa, säger Kristersson på en pressträff efter sitt tal. 

Moderaterna har köpt en helsidesannons under lördagen i S-märkta Aftonbladet där de pekar ut tre samhällsproblem som större och värre än alla andra. Enligt appellen signerad Ulf Kristersson måste de lösas innan man kan ta itu med allt annat. 

”Goda chanser att vinna valet”

”Vi ska krossa gängkriminaliteten, säkra tillgången på fossilfri el och bryta utanförskapet och bidragsberoendet. Staten ska stå på de hederligas sida och på den sidan står jag.”

Hur ser du på risken att ni får kritik för att tigga röster i desperation över att ni inte ligger bättre till i opinionen?

– Jag tycker att vi ligger bra till i opinionen, säger Kristersson. Det är jämnt och vi har goda chanser att vinna valet.

Men inrikesminister Mikael Damberg (S) tror att M-utspelet kommer att misslyckas, med motiveringen att Kristersson har gett olika besked om samarbete med Sverigedemokraterna. 

– Jag tror att det blir Moderaternas stora problem att man har en statsministerkandidat man inte kan lita på, säger Mikael Damberg till TT.

Moderatstämman hålls i skuggan av uppmärksamheten kring mordet på rapartisten Einár som ger nytt bränsle åt M-kraven på en helt ny brottsbalk och skärpta lagar mot gängen. Partiet vill ha dubbla straff för gängkriminella, anonyma vittnen, fler utvisningar, visitationszoner, förbud mot gängmedlemskap och avlyssning även utan brottsmisstanke. Vissa åtgärder har ifrågasatts av integritetsskäl av främst ungdomsförbundet men den tuffa politiken har starkt stöd i partiet och lag och ordning är partiets viktigaste prestigeområde.

Socialdemokraterna vill tona ner konflikten om rättspolitiken och betona det som förenar. I en debattartikel i DN samma dag som moderatstämman inleddes gav S upp motståndet mot avlyssning av gängkriminella utan brottsmisstanke och öppnade för möjligheten att säga upp deras hyreskontrakt.

– Sanningen är att de gjort väldigt lite, eller nästan ingenting, säger Ulf Kristersson som i sitt tal berömde den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Nalin Pekgul – dels för hennes varningar om risken att människor vänjer sig vid våldet och gängmorden men också för hennes tidiga kamp mot radikal islamism.

– Jag träffade henne första gången när vi båda var unga och nya i riksdagen. Hade fler lyssnat på henne då så hade Sverige haft mindre problem i dag.

Se också:

Klockan 22.50 på torsdagskvällen larmas polis om skottlossning i Hammarby sjöstad i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.