Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristerssons svar: ”Hur kan man säga något så dumt?”

Skjutningarna i augusti – det här har hänt.
M-ledaren Ulf Kristersson intervjuas av SvD.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
I intervjun svarar han på Löfvens ord om alliansen och gängkriminalitet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven anser att allianspartiernas politik lagt grunden för dagens skjutvapenvåld.

Nu slår den nuvarande M-ledaren Ulf Kristersson tillbaka mot statsministern i en intervju med SvD.

– Hur kan man säga något så dumt?, säger Kristersson till tidningen.

Gängvapenvåldet är en het politisk fråga i dag. Oppositionen anser att regeringen bär skulden för det höga antal skjutningar som Sverige har.

Men i en intervju med SvD i lördags sa statsministern att alliansens nedskärningar och skattesänkningar är en bidragande orsak till det eskalerande våldet.

– Titta vad som gjordes i Stockholms ytterområden för kanske tio år sedan. Där drog man ner rejält på socialtjänsten. Det var en besparing. Man sänkte skatten och så drog man ner på socialtjänsten, sa Stefan Löfven till SvD.

Enligt en rapport från socialnämnden i Rinkeby-Kista drogs budgeten för barn och ungdomar i området ner med 31 procent mellan 2005 och 2012, skriver SvD

”Helt osannolik”

Men Moderatledaren Ulf Kristersson köper inte Stefan Löfvens förklaringsmodell. Han anser att statsministern är ”helt osannolik”.

– Det är alltså jobbskatteavdragens fel att vi i dag har gängkriminella som skjuter ihjäl varandra på en nivå som inte finns i nåt annat land i hela Europa? Hur kan man säga något så dumt?, säger han i en intervju med SvD:s Maggie Strömberg.

Kristersson slår också ifrån sig den kritik han fick för sitt uttalande om att invandringen blivit en belastning för Sverige.

– När det kommer väldigt många människor och vi samtidigt har så dålig integration är det uppenbart att det har varit dåligt för Sverige, men också väldigt dåligt för många familjer som kommit, säger han och tillägger:

– Jag har otroligt svårt att tro att de har lämnat sina länder för att komma till ett land där deras söner ska dö i gangstervåld.

Fredrik Sjöshult: ”Skottlossningarna äter sig in i samhället”

Expressens kriminalkrönikör om den senaste tidens skjutningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.