Kristerssons svar: Det är ni som ska be om ursäkt

SD:s reaktion: ”Glädjande att de närmar sig vår planhalva”.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson svarar nu MP-språkröret Märta Stenevi.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Justitieminister Morgan Johansson (S) kallar M-ledaren Ulf Kristerssons uttalande om att hög invandring och dålig integration är en belastning för Sverige för ”fruktansvärt. 

MP:s språkrör, Märta Stenevi, kräver att Kristersson ber om ursäkt för formuleringen. 

Men M-ledaren själv tycker att det är Märta Stenevi och Morgan Johansson som borde be om ursäkt. 

”Stenevi och Johansson fördummar debatten,” skriver Kristersson på Facebook. 

Ulf Kristerssons uttalande under onsdagen om att hög invandring och dålig integration har blivit en belastning för Sverige har lett till att han får motta massiv kritik från meningsmotståndare. 

Morgan Johansson: ”Det här är så fruktansvärt”

Ulf Kristersson fällde först uttalandet för Sveriges radio och upprepade, efter att Stefan Löfven återvalts som statsminister, sin ståndpunkt för Expressen: 

– Jag sa att vi har haft alldeles för mycket invandring till Sverige och för dålig integration och att det är en belastning för Sverige, det tror jag att alla svenskar inser. Så länge vi har skjutningar nästan dagligen, så länge vi har enormt stora integrationsproblem och trångboddhet och sociala bekymmer så har invandringen blivit en belastning för Sverige, sa Ulf Kristersson. 

”Det här är så fruktansvärt. Än en gång påminns man om hur viktigt det är att Ulf Kristersson aldrig får tillfälle att ta makten ihop med SD och övriga högern”, skriver justitieminister Morgan Johansson på Twitter. 

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1412832242477551620

Morgan Johansson har även retweetat ett inlägg där MP:s språkrör Märta Stenevi uppmanar Ulf Kristersson att be om ursäkt. 

Märta Stenevi: ”Ulf Kristersson borde be om ursäkt”

”Att en statsministerkandidat kallar stora delar av vår svenska befolkning för en belastning är något oerhört. Även från en statsministerkandidat som är oförmögen att bilda regering. Ulf Kristersson borde be om ursäkt”, skriver Märta Stenevi. 

https://twitter.com/martastenevi/status/1413070529293131776

Under torsdagseftermiddagen bemötte Ulf Kristersson kritiken i ett Facebookinlägg. 

”Självklart har jag aldrig pekat ut vare sig enskilda invandrare, eller invandrare som grupp som en belastning för vårt land. Tvärtom: hundratusentals människor har genom decennier och sekler invandrat till Sverige och bidragit ekonomiskt och kulturellt till vårt samhälle. Men uppenbara problem måste ju erkännas om man ska ha någon chans att lösa dem. Allt annat är att stoppa huvudet i sanden”, skriver Ulf Kristersson och fortsätter: 

Ulf Kristersson: ”Morgan Johansson insinuerar att jag skulle vara farlig”

”För detta kräver alltså Märta Stenevi (MP) att jag ska be om ursäkt, och Morgan Johansson (S) insinuerar att jag skulle vara farlig. Vad som är farligt är den medvetna fördumningen och polariseringen av debatten. De som borde be om ursäkt är de politiker som år efter år har makten att göra något men låter utanförskapet, arbetslösheten och kriminaliteten bara växa, samtidigt som de röstar igenom lagar som avsiktligt ökar invandringen till Sverige”. 

https://www.facebook.com/1694628737439476/posts/3028384117397258/

För fem månader sedan skrev SD-ledaren Jimmie Åkesson om invandring som bland annat en ”kulturell belastning” på Twitter, och Ulf Kristersson tog då avstånd från formuleringen. 

”Vi har stora integrationsproblem och därför vet jag att det finns en mycket stor majoritet för minskad invandring till Sverige — inte ökad. Hederskultur och klanstrukturer är allvarliga problem, däremot tycker jag inte att man generaliserande ska prata om människor som en belastning”, skrev han i ett uttalande till nyhetsbyrån TT. 

Jimmie Åkesson kommenterade under onsdagen Ulf Kristerssons uttalande i en skriftlig kommentar till Expressen: 

”Sverigedemokraterna visar vägen, andra följer efter. Naturligtvis är invandringen en belastning på Sverige, kulturellt, socialt och ekonomiskt. Det är naturligtvis glädjande att andra partier börjar se sambanden mellan den kravlösa massinvandringen och Sveriges många problem. Mindre glädjande är att det behövde ta decennier att inse detta”, skrev SD-ledaren. 

”Kristersson vill inte ta över regeringsmakten nu”

Madestam: Kan vara en fördel att vara i opposition

Experten: Ministern som kan få ny post 

Statsvetaren om Stefans Löfvens nya regering: ”Vill markera nystart”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.