Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons stöd ökar: ”Tydliga förändringar”

Moderatledaren efter partiledaredebatten.
Ulf Kristersson, M.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Allt fler tror på att en Ulf Kristersson-ledd regering skulle stå sig bättre i en kris – samtidigt som fler tvekar på Stefan Löfven.

– Det är ingen dramatik men ändå tydliga förändringar, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

En ny mätning från DN/Ipsos visar hur pandemin har påverkat väljarnas bedömning av de olika partiernas politik. 

I undersökningen svarar deltagarna på vilka partier som har bäst politik inom vissa områden. Sverigedemokraterna toppar med 29 procent i flykting- och invandrarfrågor. Där landar både Socialdemokraterna och Moderaterna på 14 procent.

Det kan jämföras med 20 procent som anser att Miljöpartiet har bäst politik i kategorin miljö och klimat. Men raset har varit stort. Inför valet 2014 uppgav 60 procent att partiet hade den bästa politiken, enligt DN/Ipsos mätning.

Större stöd för Ulf Kristersson

Pandemin har satt Sverige i en krissituation – och efter ett år av restriktioner och samhällsspridning anser allt färre att Löfven bör leda landet genom en kris. På ett år har stödet minskat från 34 till 27 procent.

Men stödet är fortfarande större än för Moderaterna. För Kristersson har stödet ökat är från 15 till 24 procent senaste året.

– Det är framför allt två partier som är intressanta, Moderaterna och Socialdemokraterna, och det gäller flera frågor som har en koppling till pandemin. Det är ingen dramatik men ändå tydliga förändringar, säger Nicklas Källebring.


Partierna med bäst politik, enligt väljarna

Flykting- och invandrarfrågor

Sverigedemokraterna: 29 procent

Moderaterna: 14

Socialdemokraterna: 14


Sjukvård

Socialdemokraterna: 21

Kristdemokraterna: 12

Vänsterpartiet: 11


Lag och ordning

Moderaterna: 24

Sverigedemokraterna: 20

Socialdemokraterna: 13


Skola

Socialdemokraterna: 17

Moderaterna: 14

Liberalerna: 9


Miljö och klimat

Miljöpartiet: 20

Moderaterna: 12

Centerpartiet: 12

Så gjordes undersökningen

Ipsos har genomfört 1.239 digitala intervjuer med röstberättigade väljare under perioden 13–25 april 2021. Utifrån ett slumpmässigt urval svarade 496 personer via SMS med svarslänk. 743 intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Frågorna som ställdes var: Vilket parti tycker du har bäst politik när det gäller/.../? Vilket parti anser du är bäst på att leda Sverige i händelse av en kris?


Källa: DN

Se också:

Stefan Löfven om partiledardebatten i SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.