Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons SD-ilska mot regeringen: ”Borde skämmas”

Ulf Kristersson talade i Västerås under lördagen om att SD utestängdes från gängsamtalen.
Ulf Kristersson.Foto: LINUS SVENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När regeringen utestängde Sverigedemokraterna från gängsamtalen ”brast något”.

Det sade Ulf Kristersson i sitt tal på M-stämman på lördagen.

– De borde skämmas, sade han och fick en lång applåd.

Efter misslyckandet med att bilda en M-ledd regering förra hösten är ett närmande till SD inte längre känsligt inom partiet, menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

– Då lade man tanken om att isolera Sverigedemokraterna på hyllan, säger han i ”Ekots lördagsintervju”

I fredags talade den tidigare Moderatledaren Fredrik Reinfeldt på partiets stämma i Västerås och riktade då en skarp varning mot den ”enögda nationalism” som han menar sprider sig över världen.

Reinfeldts strategi var att isolera Sverigedemokraterna. Efter valförlusten 2014 avgick han – och sedan dess har SD gått om Moderaterna som näst största parti.

Vid den nuvarande M-ledaren Ulf Kristerssons tal på lördagen blev det tydligt hur långt partiet förflyttat sig under de år som gått.

Kristersson ägnade en stor del av sitt tal åt att angripa regeringen för bristande handlingskraft mot gängvåldet.

När regeringen i slutet av augusti bjöd in alla partier utom Sverigedemokraterna till gängsamtalen ”brast något”, sade han.

– Regeringen devalverade en fråga som mer än någon annan oroar alla svenskar, oavsett partifärg, till ett banalt politiskt spel. De borde skämmas, sade den nyss omvalde partiordföranden Ulf Kristersson och fick en lång applåd av partikamraterna.

Framhåller kontakter med SD

I en intervju med Ekot framhåller partisekreteraren Gunnar Strömmer att Moderaterna i samband med gängsamtalen tog direktkontakt med SD och frågade om partiet ville stödja deras tio punkter med åtgärder mot gängen. 

– Det är klart att det är en förändring sen Sverigedemokraterna kom in, när ingen tyckte sig kunna prata med dem ens genom att presentera sin egen politik, säger han till Ekot.

Gunnar Strömmer.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson sade i sitt tal att M ska verka för pragmatiska samarbeten efter nästa val men sade inget om huruvida SD är en tänkbar partner.

Inte heller Gunnar Strömmer vill svara på den frågan. Men i intervjun med Ekot tar han inte avstånd från de moderater som styr ihop med SD i fyra kommuner, även om han medger att samarbetet strider mot Moderaternas policy gällande Sverigedemokraterna.

Dödsstöten

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tror inte att närmandet till SD längre är särskilt kontroversiellt inom M. Dödsstöten för tanken om att isolera partiet var förra höstens misslyckande med att bilda en borgerlig regering, menar Ramberg.

– När Moderaterna inte fick stöd av Centern och Liberalerna, trots att de lovade dem, skriftligen, ett uttryckligt kontaktförbud mot Sverigedemokraterna, då lade man tanken om att isolera Sverigedemokraterna på hyllan i praktiken, även om det finns kvar riktlinjer och sådant, säger han i ”Ekots lördagsintervju”.

Tv: Torbjörn Nilsson om M-stämman

Expressens Torbjörn Nilsson kommenterar Moderaternas stämma i Västerås.